Regulile mele

1. Va rog sa lasaţi epitetele injurioase la usa … blogului. Suntem oameni civilizaţi, nu cred că este nevoie de aşa ceva ca să ne impunem punctele de vedere. Asta include si pe cele în limba engleză. Contactul meu zilnic cu ea face cuvintele de genul acesta să aibă un impact la fel de negativ ca şi cele din română.

 2. Nu îmi impun puncte de vedere. Încerc să fiu obiectivă pe cât posibil şi să nu judec până nu mă informez corespunzător. Va rog şi pe voi să faceţi la fel.

 3. Am dreptul la replică. Aşa cum şi ceilalţi au dreptul să scrie ce vor pe blogurile lor. Şi voi aveţi acest drept aici, pe blogul meu, atâta timp cât se face intr-un mod civilizat, fără cuvinte grele, injurii sau acuzaţii fără suport.

 4. Încerc să cred că sunt suficient de matură (tata spunea că am „suficientă glagore în cap”) ca să recunosc când greşesc. Nu încercaţi însă să profitaţi de această afirmaţie dacă nu aveţi argumente pertinente care să îmi dovedească că aşa este.

5. Nu îmi place să fac din blogul meu un teren de luptă pentru certăreţii virtuali, cei care nu găsesc de cuviinţă să îşi impună punctele de vedere altfel decât prin jigniri şi acuzaţii maliţioase. Fiecare are dreptul la propria opinie atâta timp cât discuţia se poartă civilizat. Prima „abatere” o consider ca fiind urmare a firii pătimaşe a unora (nu contest că şi eu, la rândul meu, pot fi aşa uneori) sau avântului pe care îl avem unii dintre noi, în a ne declara părerile. După însă… nu mai public comentariile. Fără supărare.

6. Toţi suntem prieteni aici, „dumneavostră” nu se justifică, indiferent de cât de tineri sunt cei care îmi scriu. Respectul nu constă în pronumele de politeţe, ci în reacţiile oamenilor.

Reclame

22 de răspunsuri la „Regulile mele

 1. zamolxus

  kaninus
  mă gîndeam doar aşa în treacăt, poate scrii şi tu fără Â din A medio-silabic. te-am rugat citeşte dacă vrei desigur articolul meu la raho cu gîlceava mea cu academia. e în dreapta sus la articole. dacă nu consideri că ar trebui aşa, mai ales tu acolo prin fiordurile îngheţate, nu ştiu ce te face să respecţi astfel de reguli total greşite, mai ales că au recunoscut că a fost aprobată doar din motive istorice (ne tragem din romani), greşite şi alea. acelaşi lucru făcea şi raho, şi chiar mi-a spus la început că nu o să schimbe nimic deoarece acolo lumea scrie aşa graşit. mai tîrziu s-a dat pe brazdă. acum scrie cumsecade, cu excepţii cînd nu activează diacriticele.
  numa’ bine!

 2. zamolxus

  kaninus
  să nu-mi spui că eu sînt primul care-ţi scrie pe blog! dacă e aşa înseamnă că merge. succes!

 3. zamolxus

  kaninus
  uituc mai sînt! acum ai şi adresa de e-mail.

 4. @zamolxus, bine ai venit! M-am obisnuit asa, asa a spus academia acum vreo x ani, eu m-am conformat. Am tarele mele in ceea ce priveste romana, poate ca nu intotdeauna scriu corect (din cauza celor 3-4 limbi pe care sunt fortata sa le vorbesc,uneori, zilnic), dar mi-e greu sa mai schimb, dupa atatia ani. Tata e din generatia de dinainte de razboi, iar el nu a fost niciodata de acord cu reforma lui Graur. Mi-aduc aminte cat de bucuros s-a reintors la celebra diacritica Â, pe care o foloseau inainte de razboi (sper ca nu spun prostii). O sa citesc insa articolul, asta iti pot promite.

  Nu reusesc sa imi scriu comentariile cu diacritice, desi sunt un mare sustinator al lor (mai fac traduceri pe un site si i-am omorat pe aia cu diacriticele), dar asta-i alta poveste…. de tastatura.

 5. zamolxus

  kaninus
  asta ca să scrii cu caractere diferite pe aceeaşi tastateră e foarte simplu. microsoft s-a gîndit la toate. deci aşa cum fac eu, mai multe limbi pe aceaşi tastatură. deci se cheamă multilingual system. windows va crea un buton de comutare între limbi, pe bara de jos (taskbar) în dreapta, care se numeşte language bar. pe el faci click de cîte ori ai nevoie şi selectezi limba în care vrei să scrii curent. chiar în acelaşi text la o scrisoare sau articol, poţi scrie cu mai multe limbi. instrucţiuni de setare: te duci la control panel, selectezi language and regional settings, acolo mergi la keybord şi selectezi limba dorită pe care o adaogi şi ok. asta e tot. deci poţi adăuga oricîte limbi vrei. pentru limba română, diacriticele sînt în dreapte la semne de punctuaţie, deci literele de la tastatura engleză sînt aceleaşi cu excepţia lui z care se inversează cu y. în plus cîteva simboluri de deasupra cifrelor se schimbă. după ce faci setarea încearcă-le şi tu în word document. la paranteze sînt ă,î,â şi la două puncte şi apostrof sînt ş şi ţ, iar mai jos la punct virgulă vei avea două puncte şi respectiv punct şi virgulă. asta e tot.
  atenţie! ca să poţi fi citită corect de alţii trebuie doar să selectezi unicode (UTF 8) de la view/character encoding. poţi scrie pe internet direct sau e-mail şi cum am spus poţi comuta între mai multe limbi la aceeaşi scrisoare sau document. eu am vreo 5 setate. succes!
  numa’ bine!

 6. zamolxus

  kaninus
  spune-mi dacă nu te descurci, şi spune-mi ce windows foloseşti. eu am mai multe calculatoare şi laptop şi am mai multe sisteme setate şi versiuni windows. oricum e floare la ureche. la română te obijnuieşti rapid. e puţin mai complicat la altele. eu am lipit etichete mici pe taste pînă m-am obijnuit. după aceea nici nu te mai uiţi la taste. succes! debia aştept să văd cum merge!

 7. zamolxus

  kaninus
  mi-ai spus că „ai tăi” au scris cu rune. păi asta vreau eu să văd de la ei. poate găseşti ceva. să-mi trimiţi chiar şi site-uri dacă nu ai poze. eu dacă aş fi tu aş pune alfabetul lor de rune la o rubrică acolo de lombă. ce zici?

 8. Uite, vechiul alfabet Old Norse: http://www.omniglot.com/writing/oldnorse.htm si „Tatal Nostru” scris cu rune: http://www.christusrex.org/www1/pater/rost/norse-old.jpg rugaciunea este sub forma de poza, sub vezi si cum arata scris cu litere latine (islandeza se aproprie cel mai mult, dupa care feroeza). Trebuie insa sa mai fac ceva sapaturi. La capitolul limbi straine nu sunt chiar asa informata (deh! daca m-a facut mama inginer si nu filolog….) si nu vreau sa iti zic prostii. Sunt multe chestii explicate in feroeza, dar, din pacate, inca nu le stapanesc limba bine ca sa pot sa le citesc si inteleg perfect.

 9. zamolxus

  kaninus
  mulţumesc! ce eram eu interesat este dacă ai văzut undeva o paralelă între alfabetul nou cu caractere latine şi cel vechi, unde să pot vedea exact echivalentele. adică cum se marca prin rune şi cum se marcă prin latine acelaşi sunet. eu am făcut ceva dar nu pot fi sigur deoarece au şi cîte 5 pronunţări diferite la o vocală. sînt convins că trebuie să existe făcute de ei. dacă cumva dai peste aşa ceva îţi voi rămîne recunoscător. tehnic cel mai bine ar fi de scanat şi trimis în jpg format, ca să nu apară deformări la decodificare. de ex A şi ce echivalent runic norse era pentru acest sunet, şi tot aşa mai departe. înainte erau semne distincte pentru fiecare sunet. nu se foloseau accente, sevile etc cu acelaşi semn, aşa cum se folosesc cele latine. eu am să mai cotrobăi prin adresele prezentate la trimiterile şi referinţele de la textele pe care le am.
  am să-ţi spun şi de ce insist. una din teoriile mele este că ramura celţilor a generat aceste populaţii şi că aceşti celţi au plecat din Balcani-Anatolia. ei fiind fraţi buni cu tracii. ştiu că sună aiurea pentru multă lume, dar constat că teoria mea capătă tot mai mult supot în ultima vreme, atît lingvistic cît şi genetic. spre est adică est norse, a ajuns prin goţi (geţi, asta e o altă istorie), iar spre vest prin celţii galezi. au avut şi un punct de întîlnire din nou după despărţire, care e Scoţia astăzi. suedezii îl adjudecă şi ei pe Zamolxis. Carolo Lundio (sau latin Carol Lundius) a scris o teză de doctorat la drept cu subiectul Zamolxis Primul Legiuitor al Europei. el consideră că goţi e tot una cu geţi. ei fiind o ramură a neamurilor trace. la noi se identifică cu muntenii şi parţial cu moldovenii (bucovinenii), deoarece basarabenii sînt mai mult sciţi (şi ei fraţi buni cu tracii dar o altă ramură la fel ca celţii dar plecaţi spre est nu spre vest. scrierea frigiană (trib de traci din Anatolia vestul Turciei) are multe lucruri similare cu alfebetul runic de mai tîrziu, ambele fiind pornite din aşa zisul proto-balcanic, la fel ca şi cel trac, care de fapt generează pe cel latin şi grecesc (grecesc prin varianta fals numit fenician care e una şi aceeaşi cu scrierea din insulele Ioniei, Lemnos, Samotrace şi Lesbos. cred că te-am cam plictisit. deci eu vreu să văd o paralelă între cele două alfabete făcută de ei cu echivalarea samnelor latine cu cele norse rune, că de minciuni m-am plictisit pînă peste cap.
  numa’ bine!

 10. zamolxus

  kaninus
  deci dacă te uiţi la tatăl nostru ai să vezi că sînt două semne diferite, care transliterate se traduc ambele prin T. unul dintre ele e mai mult ca sigur TH ca în engleză. care-i care. deci nu trebuie să fi filozof pentru asta ca să-ţi dai seama că ceva nu e în regulă. poate ştie careva pe lîngă tine. deaceea te-am rugat dacă se poate să faci o paralelă cu noul alfabet care conţine şi sunetele conform alfabetului fonetic internaţional. atunci aş realiza foarte bine ce se petrece, altfel nu pot decît să ghicesc sau să presupun. asta nu e suficient dpdv ştiinţific. adică cel de la omniglot care conţine caracterele şi transcrierea fonetică actuală, să-i găseşti corespondente în caractere rune. desigur dacă poate cineva să te ajute, sau poate găseşti aşa ceva pe acolo gata făcut.
  numa’ bine!

 11. zamolxus

  kaninus
  crezi că poţi să trimiţi un tatăl nostru în transcrierea fonetică cu alfabetul latin în limba lor? eu cred că cu asta m-aş descurca mai bine. deci cu literele latine cu marcarea semivocalelor şi a accentelor etc, aşa cum era la omniglot.
  numa’ bine!

 12. zamolxus

  kaninus
  am rezolvat problema mea. acum pot să încep studiul în paralel cu runele germane şi islandice. am reuşit să fac paralela între scrierea nouă şi cea veche cu rune. şi ei au scriere fonetică aşa cum avem noi, nu nonfonetică aşa cum au englezii.
  numa’ bine!

 13. zamolxus

  kaninus
  deci te rog! dacă găseşti totuşi ceva cu ce te-am rugat poţi să trimiţi ca jpg ataşat la e-mail. cel puţin aş putea fi în stare să verific ce gîndesc. omul mai poate greşii!
  numa’ bine!

 14. Buna, ti-am trimis mail la adresa pe care ai scris-o aici pe blog. Nu l-ai primit?

 15. zamolxus

  kaninus
  l-am primit şi am răspuns pe e-mail imediat ce l-am primit. mulţumesc din nou! şi aici am anunţat dar văd că nu a apărut încă. şi nu te mai lăsa şi tu intimidată de oricine.
  numa’ bine!

 16. Mélanie

  Felicitari pentru regulile tale, excelente de-altfel… Stii bine ca netu’ e plin de „debusolati” în libertate nesupravegheata, care bântuie si-„aterizeaza” pe bloguri, se auto-bage-n seama, ca sa se afle-n treaba, cu scopul de-a le transforma în terenuri de rafuieli virtuale, în fond toti niste anonimi care lasa impresia de-a suferi de probleme psihice reale. Solutzia: ignore & delete!!! 🙂

 17. Kaninus,
  Multumesc pentru vizita si comentariu!
  Placerea a fost de partea mea, deoarece intuiam ca exista o alta realitate, pe care din pacate in Romania nu se grabea nimeni sa o caute, cu atat mai mult … s-o promoveze! Oricand, esti bine venita la noi! Ti-am indexat si eu … Blogul tau! Merita! este plin de informatie, de cea mai buna calitate!

  • Si eu multumesc de aprecieri. Sper sa ma reapuce cheful de scris… mi-am cam neglijat blogulin ultima vreme…

   Am eu o teorie a mea ca oamenii se cam impart in doua categorii: aia care iau de buna toate prostiile pe care le aud / citesc si cei care isi pun intrebari. A doua categorie ajunge sa si evolueze, ailalti … exact ca in povestea cu indianul. Care mi-a placut extraordinar de mult, apropo, am uitat sa scriu in comentariu. Multi au plans cu lacrimi de crocodil si au aruncat rautati oribile (cate mi-au citit mie ochii in anul asta de cand ma straduiesc eu sa mai arat oamenilor e se intampla, nu iti poti imagina!) si injuraturi, fara sa realizeze, de fapt, cat de nedrepti si neinformati sunt. Unii au citit, inteles si mi-au oferit satisfactia faptului ca nu mi-am batut gura de pomana. Insa cel mai tare ma distreaza declaratiile de genul „daca m-as duce eu acolo, as face si as drege”. Ca urmare ma ofer continuu sa le platesc avionul pana aici sa ii vad ce ar „face”. Inutil sa mai spun ca nu mi se raspunde vreodata :mrgreen:

   Eu iti multumesc pentru rabdarea avuta. Si te mai astept. Mi-a facut placere.

 18. Onisie_Bone

  Ii urez succes lui Zamolxus in ceea ce se straduie sa demonstreze. Noi, rom^nii batuti de soarta in Rom^nia, traim cu speranta ca un rom^n mai destept ca noi va face mai multa lumina din care sa ne adapam.
  PS-1. Zamolxus se poate supara, dar SO folosit de mine(Slackware Linux) nu are cale de acces la diacritice si de aceea nu le folosesc. Sau poate n-o cunosc eu.
  PS-2. Pe Domnul Zamolxus il rog frumos sa nu mai piarda timpul cu noi, cei ce ce nu folosim diacriticele precum in zicala : Nu incerca sa invetzi catzelul sa cante la pian; pierzi si timpul si mai enervezi si catzelul.
  PS-3. Imi plac rom^nii care nu-si uita limba cand sunt pe alte meridiane si care vorbesc frumos, fara invective. I
  In rest s-auzim numai de bine.

 19. Kristi_TM

  Salutare.
  Poti sa imi spui te rog cum as putea ajunge sa vizitez Feroe, adica cum e mai convenabil sa ajungi pe insula.E un loc superb si m-as bucura daca mi-ai putea da niste informatii utile.Merci mult.

 20. Liana

  Am 4 zile de cand ma invart in jurul tarilor scandinave si arctice,am invatat in 4 zile si 3 nopti cat as fi putut invata in ultimii 7 ani.E prima data cand gasesc informatii in romaneste ,pe un blog,despre alfabetul runic.Te rog ,scrie!nu lasa oamenii si timpul sa te copleseasca.Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s