Când balenele se deghizează în delfini… Mitul măcelului „delfinilor Calderon” din „Danemarca” sau, pur şi simplu, viaţa în insulele Feroe.


Ataşatul meu s-a luptat ceva timp  (pe net) cu o mimoză bulgaroaică maritată prin SUA. Care nu prea avea ce face cu timpul ei liber şi s-a găsit să se erijeze în salvatoarea planetei şi să atace, pe Facebook (unde altundeva), tradiţia feroezilor de a vâna balene pentru carne. Cred că cel mai tare l-a supărat faptul că domniţa nici măcar nu a vrut să îi dea o şansă să spună ce are de spus, după care să judece. Din păcate, acelaşi lucru se întâmplă şi cu (unii dintre) oamenii din propria mea ţară, aşa că mi-am zis că poate reuşesc să fac puţină lumină.

Aş vrea să fiu clară de la bun început: nu este un articol prin care doresc să le găsesc scuze, nu neg existenţa acestei practici şi sunt absolut conştientă de ceea ce vânătoarea de balene (aka „delfini Calderon” cum îi tot denumeşte netul) înseamnă şi cum este percepută, dar, pentru ca cineva să îşi poată face o imagine corectă a ceea ce se întâmplă în realitate, anumite lucruri trebuie explicate şi povestite. Nu sunt plătită de către feroezi, cum am fost acuzată de câteva ori, aşa că cine vrea să îmi arunce în faţă această acuzaţie se poate opri aici. Lucrurile nu sunt întotdeauna de albul cel mai pur sau negrul absolut (ca sa citez ceea ce un blogger îmi spunea la un moment dat). Acest articol l-am scris din simplul motiv că nu există lucru în lumea asta care mă înfurie şi mă amărăşte mai mult decât nedreptatea şi mai ales nedreptatea izvorâtă din ignoranţă. De aici şi scopul postării mele – în fond, cineva trebuie sa se erijeze în „avocatul diavolului”, nu?! Iată-mă-s, incercand să prezint fata poveştii văzute de la faţa locului.Ştiu că este un articol lung, dar vă rog să îi daţi o şansă şi să aveţi răbdare a-l citi până la capăt.

Cu ceva vreme în urmă primeam un mail oripilat de la o prietenă din Italia în care se ţipa cu zece guri si imagini şocante despre barbarismul oamenilor din Feroe, care torturau şi omorau din … placere şi pentru distracţie… „delfini”. 😯

Astfel arată, sus în colţ fiind sugerată şi mărimea lor:

 

Long finned pilot whale (Globicephala melas) – Balena pilot

  şi spre comparaţie:

Delfinul comun (delphinus delphis)

Prietena respectivă, ştiind unde trăiesc, îmi cerea câteva lămuriri şi mă întreba ce este adevărat şi ce nu. La momentul respectiv am fost pur şi simplu siderată. Nu înţelegeam de ce interesul ăsta brusc faţă de insulele Feroe şi de ce atâta violenţă împotriva lor. Mi-a părut rău că nu am fost o idee mai documentată, după care am început să caut pe net şi m-a uluit numărul relativ mare de bloguri care au preluat acel e-mail, fără ca măcar să se întrebe cât adevăr conţine. Unii au mai înflorit pe ici pe colo, poate ca să stârnească idignarea, poate că au fost impresionaţi de scenele respective. Şi aşa s-a născut ideea de a scrie acest articol.

În primul şi primul rând, nu este vorba despre delfini, ci despre o specie de balenă de dimensiuni mici. Într-adevar, seamănă puţin cu delfinii, fac parte din aceasi familie cu ei, dar au comportamentul balenelor. În engleză se numeste „long finned pilot whale” se poate foarte usor verifica pe net. Ştiu că discuţia este controversată, unii le consideră delfini, dar asta este cu totul alt aspect. Cert este ca nu nu seamănă cu cei gri şi drăgălaşi la care se gîndeşte omul când aude cuvântul „delfin”. Balena ucigaşă Orca face parte tot din familia delfinilor (nu cred că cineva o consideră delfin), iar balenele pilot sunt pe locul doi în ceea ce priveşte dimensiunile lor. după Orca. Pentru cine se îndoieşte de adevărul spuselor mele, din nou, poate căuta pe net. De exemplu: Enciclopedia Britanica este una dintre sursele serioase, de exemplu.

Sunt vânate cca. câteva sute de specimene pe an, dar sunt ani în care nici măcar nu se aproprie de  insule. Modul în care sunt vânate este atât de„uman” cât poate fi atunci când se omoară un animal. Dacă mi se permite eufemismul. Acum va trebui sa si descriu un pic mai grafic, ca sa îi spunem asa, dar explicatiile sunt importante pentru a întelege ce se intampla: instrumentele utilizate sunt proiectate special de un medic veterinar pentru a nu produce durere inutil, o balenă moare în câteva secunde, iar feroezii valorifică absolut tot: carne, piele, dinţi, grăsime. Nu le ucid ca să se distreze (cum se face cu taurii in coride sau cocoşii în luptele din Tailanda), nimeni nu le torturează sau lasă să se înece in propriul sange (poate recunoasteţi acuzaţia). Pentru cine se îndoieşte sau ar vrea să afle mai multe informaţii, îl rog să citească explicaţiile de aici

În condiţiile în care insulele Feroe sunt nişte insule mici, stâncoase, fără prea mult pământ fertil, iar fermele se reduc la a cultiva fâneţe pentru cele cateva mii de oi, poate ceva cartofi, rădăcinoase şi nimic mai mult, în condiţiile în care absolut totul se importă, nimic nu se produce local sau la scară foarte mică, marea rămâne încă o sursă de hrană, iar asta include şi balenele respective. Aşa cum pentru noi este importantă carnea de pui, porc sau vită, aşa şi pentru ei carnea de balenă. Închipuiti-vă ca pământul propice agriculturii şi fermelor se rezumă la … cca 25-27km2 – spre comparaţie Bucureştiul are o suprafaţă de 228 km2. În plus, având în vedere numărul foarte mic de locuitori (cca 48 000) este foarte greu sa faci fermele rentabile. Totul se importă, se transportă pe mare sau se aduce cu avionul, iar ţara de unde se face aprovizionarea este Danemarca. Mai toţi ştim cât de scumpă este Danemarca. Adăugaţi  30 – 50% la preţurile de acolo şi vă puteţi face o idee despre cât de scumpă este viaţa aici. Ca un singur exemplu: un kilogram de carne costă 35€ (adica in jur de 140 RON), o pâine 5€ (adica 20 RON). Nu credeţi că este absolut omeneşte să te întorci către mare şi ceea ce iţi oferă ea?

Cineva pe unul dintre site-urile care s-au aruncat să faca publice informaţii dacă nu eronate, cel puţin deformate, afirma că balenele (pardon! delfinii pentru cine vrea sa le denumească aşa) se aproprie din „curiozitate” şi „prietenie” de bărci, iar feroezii se apucă imediat să le hăcuiască. Interesant! În 8 ani de viaţă aici, unde folosesc feriboturile uneori zilnic, nu am văzut niciodată nici măcar o aripioară de balenă însoţind bărcile sau încercând să se apropie de ele. Nici măcar pe lângă feribotul care ne duce in Danemarca. Nimeni nu se duce in larg să le caute, daca au ghinionul sa intre în fiorduri, abia atunci are loc vânătoarea propriu-zisă. Nu se apropie de bărci din “prietenie” sau pentru că ar căuta „companie umană”. Într-adevar, acesta este comportamentul obişnuit al delfinilor (cum ar fi cei gri cu care suntem toti atât de familiarizaţi), dar nu şi al balenelor pilot.

 Tot cineva afirma ca sunt pe cale de dispariţie şi că feroezii încalcă regulile internaţionale, ucigându-le. Să ne înţelegem bine, trăiesc cca 600 000 de exemplare numai în Atlanticul de Nord (200 000 după cifrele americanilor), dintre care sunt ucise cca 200, maxim 400 de exemplare pe an. Acum doi ani nici macar nu a fost omorată o singură balenă,anul trecut au fost prinse circa 300 de exemplare. Nu este o specie pe cale de dispariţie, nu este o specie ocrotită de IWC (International Whales Comitee). Acuma hai să fim serioşi, înainte  ca feroezii să le mănânce pe toate, le va ucide poluarea. Oamenii au inceput sa renunţe, încet-încet, la carnea de balenă din cauza concentraţiei extrem de mari de mercur din ea. Iar poluarea asta nu o face o naţiune cu 48 000 de locuitori şi cu industria cât cea a oraşului Mizil. „Amuzant” este că tocmai acele ţări care poluează cu sârg oceanele, fac scandal cel mai abitir. În fond trebuie şi ele să abată opinia publică în altă parte, nu?!

Un alt lucru pe care  foarte mulţi îl critică este numărul foarte mare de oameni de pe maluri. Din nou, ca să se înţeleagă şi mai bine, va trebui să mă întorc la trecut. În vremuri străvechi cel care întreţinea familia era bărbatul şi cum adesea se întâmpla ca acesta să fie pe mare sau, mai rău, mort, tradiţia a început să ceară ca prada rezultată în urma vânătorii să se împartă în mod egal la toţi cei prezenţi, indiferent dacă aceştia au luat parte sau nu. Ca un fel de ajutor pentru familiile care nu mai aveau „luxul” unui bărbat capabil să le asigure hrana zilnică. Tradiţia s-a păstrat, chiar dacă nu mai are aceeaşi semnificaţie. Şi în prezent carnea de balenă nu se vinde, nu poate fi comercializată sau procurată în vreun fel (ba, mai mult, vinderea ei este absolut ilegală). Aşa că, dacă eşti pe maluri se consideră că ai participat şi capeţi o anumită cotă, dacă nu, asta este. Poţi spera să aibă vreun prieten şi să te invite la masă. Aşa se justifică şi acei mulţi privitori, nu pentru că ar veni la spectacol sau că ar fi ceva distractiv. Şi cum pentru ei nu există ceva mai gustos decât carnea de balenă…

Copiii nu sunt „îndemnaţi” să participe şi să înfigă „suliţe” în balenele care se zbat, aşa cum tot declară atât de sigur „eroul” Paul Watson pe siteul lui. În primul rând pentru că nimeni nu încurajează violenţa (de orice natură ar fi ea) şi în al doilea rând pentru că este periculos, un om poate fi omorât de o coadă bine plasată, darmite un copil. Şi, cel mai important, pentru că şi asta face parte din marea campanie de dezinformare pornită de acelaşi domn, copiilor nu li se dă liber de la şcoală ca să se ducă să asiste la aşa ceva. Nimeni nu este atât de limitat (chiar dacă unora le place să creadă aşa ceva), în plus vânătorile se petrec în general vara, când copiii au oricum vacanţă.

 Citeam mai prin vară blogul unui anumit domn Marius Ianuş (acum devenit fratele Ianuş), care a publicat un editorial agresiv în aprilie anul acesta, în revista VIP şi care afirma acolo,printre altele,  “ În afara turismului, poate, de vreme ce locuitorii acestor insule se laudă prin toate colţurile internetului că trăiesc simplu, în comuniune cu natura, „nepervertiţi” de civilizaţie… Dar cît de absurd de stupid trebuie să fie să dai o grămadă de bani ca să îi vezi pe aceşti ucigaşi de delfini ăprimitivi interpretîndu-şi ritualul sinistru…” Nu îmi vine să cred ca o asemenea afirmaţie a fost facuta de un jurnalist, într-o revistă de (oarecare) succes! Articolul este, din păcate, plin de afirmaţii nelalocul lor şi deşi domnia lui s-a documentat cât de cât,  nu pot decât sa fiu socata de subiectivismul împins la extrem al unui jurnalist român, care nici măcar nu a avut bunul simţ să îmi dea voie să îmi exprim punctul de vedere. Fără supărare, atâta timp cât National Geographic a declarat insulele Feroe a fi cele mai interesante insule din lume  într-un studiu efectuat asupra a 111 de insule de pe mapamond de către specialişti în turism, Feroele devansând insule precum Hawaii, Azore, chiar si Seychelle, sunt destui indivizi “absurd de stupizi” care vin să le viziteze şi care nu au parte de o “grindadráp” cum se numeşte respectiva activitate, la fiecare colţ de stradă. Ba mai mult, faptul că mai şi cheltuie atâţia bani ca să vină în nişte insule care rivalizează ca scumpete cu Londra, dar care nu oferă altceva decât frumuseţea naturii, spune ceva. Domnia Sa, insa, poate sta frumos in România, nu are idee ce pierde din cauza prejudecăţilor.

 Pentru cine este interesat, articolul din National Geographic poate fi gasit aici

 Unul dintre argumentele pe care dumnealui, iarăşi, le aducea impotriva feroezilor  “ iar din 1950 pînă acum peste 79.000 de delfini. Sînt 17 localităţi în Feroe unde are loc, anual sau o dată la doi ani, această baie de sînge.” Adică balene, încă odată. Considerând crahul financiar îngrozitor pe care l-au avut in anii ’80-’90  când mai bine de jumătate din populaţia insulelor a migrat către alte ţări pentru că şi-au pierdut slujbele, casele şi mureau (literalmente) de foame, nu mă miră întoarcerea către mare ca sursă de hrană şi nici numărul relativ mare de balene sacrificate in acele timpuri triste. Ceea ce se uita a preciza este faptul că in ultimii trei ani, daca au fost prinse 1000 de balene, anul trecut numărul lor scăzând la cca. 300, cum deja am mentionat.

 Însă argumentul care m-a facut să mă urc pe pereţi a fost “În insulele Feroe, ținut autonom în cadrul Regatului Danemarcei, să fii bărbat înseamnă să omori un delfin, în cadrul unei festivități scabroase, la care participă întreaga comunitate. Zeci de delfini sînt ademeniţi într-un golf de adîncime redusă şi măcelăriţi de tinerii care aspiră la „onorurile” bărbăţiei”.    care m-a lamurit de unde şi-a pornit dansul pledoaria. De la acel mail de care vorbeam, ceea ce dă dovadă de o foarte mare putere de “discernământ” şi o documentare făcută pe siteuri de aceeaşi factură cu a dumnealui.  Am citit şi am crezut că nu văd bine. Şi am mai citit înca o dată! M-am dus apoi şi i-am reprosat lui bărbati-miu ca este o mare cârpă. Cum? Nu a omorât el un „delfin” ca să devină bărbat???? Nţ-nţ-nţ! Nu ştiu cu cine m-am măritat şi lângă cine trăiesc de atâţia ani!  Acuma, lăsând gluma deoparte, stau şi mă gândesc cine o fi inventat prostia asta cu doveditul “masculinităţii” şi, mai ales, cât de multă rea voinţă trebuie să ai ca să o şi propagi, nu mai zic de crezut. Mai ales într-o revistă destul de citită. Este o interpretare de prost gust a unei tradiţii existente acum 200 de ani, când viaţa lor era incredibil de grea şi de scurtă, iar băieţii trebuiau să se maturizeze peste noapte şi să aibă grijă de mamă şi de fraţi, în caz că tatăl îşi găsea moartea pe mare sau venea înapoi după un an. Nimic altceva.

Ceea ce este şi mai grav, există un domn, senator de Ilfov, pe numele lui Urban Iulian, care mai este şi figură publică şi care a publicat şi el, la rândul lui acest mail „interesant” pe blogul lui. Nu îi contest dreptul de a face acest lucru, dar atunci când faci afirmaţii atât de grave, trebuie să şi răspunzi atunci când ţi se aduc argumente împotriva a ceea ce ai scris. Dânsul nu a considerat  necesar acest lucru. Probabil că mai importantă este audienţa pe care o are decât prezentarea adevărului.

Spre comparaţie, am citit un articol publicat în New York Times şi care a ridicat o discuţie interesantă şi câteva comentarii de foarte mult bun simţ (pe lângă cele obişnuite de genul „să le moară copiii, barbarii naibii!”) îl puteţi citi aici. Îmi pare rău că afirm aşa ceva, dar câtă diferenţă între ce şi cum se comentează acolo şi comentariile pline de înjurături de pe siteuri româneşti şi nu numai.

Ştiu că imaginile sunt şocante, incomfortabile privirii europeanului născut şi crescut în marile bastioane de beton ale continentului şi care nu a vazut carnea decât în galantare. Dar, aşa cum un coleg de munca îmi spunea: “În fond, închipuie-ţi o măcelărie în aer liber!”. Poate şi pentru faptul că mi-am dat seama că şi el avea un punct de vedere pertinent, vin acum şi întreb:  câţi dintre cei care se oripilează şi ţipă unul mai abitir ca altul,  pe net, au văzut cum se taie un porc, un miel sau o găina? Eu am văzut când eram copil, si cred ca este mult mai barbaric şi mai greu de suportat.

 De! Este atât de uşor să se arunce cu piatra. Şi mai ales într-o naţiune minusculă, pe care nu o apară nimeni şi care nu are prea multe de spus într-o lume ipocrită şi ignorantă. Dar trebuie sa înţelegem că este vorba despre o cu totul altă cultură, o cu totul altă mentalitate. Nu putem să îi judecăm prin prisma valoriilor noastre, oricât de mult ne deranjează anumite practici. Trebuie să le cunoşti istoria, să inveţi despre vremurile grele prin care au trecut, despre oprimarea danezilor care nu au avut (şi nici in prezent nu au) vreun interes ca ţara asta să se dezvolte tocmai pentru a nu o scapa de sub control, despre şansa de a fi ocupaţi de englezi în timpul celui de al doilea razboi mondial care le-a oferit o portiţă către semi-independenţă şi o sansă de a îşi afirma identitatea naţională. De limba lor maternă care a fost interzisă în şcoli, biserici si instituţii oficiale până în război, de satele de pe insulele izolate care au fost conectate la reteau naţională de electricitate abia în anii ’70, de televiziunea care a apărut în 1982, de liniile maritime care au început sa lege Feroe de restul lumii în acelaşi an, de sătucul Gásadalur care are cateva zeci de locuitori şi care abia acum trei ani s-a conectat cu restul insulelor printr-un tunel (aprovizionarea se făcea prin elicopter sau barci, poştaşul trebuind sa treacă muntele dintre ei si cea mai apropiată localitate zilnic, fie ploaie, soare sau uragan) special construit pentru ei. De oamenii care plecau pe mare pentru a îşi câştiga existenţa şi nu mai ştiau dacă se mai intorc vreodată. De femeile care trebuiau să se descurce singure, uneori cu 4-5 copii acasă. De insulele cele mai mici unde feribotul ajunge de 3 ori maxim pe zi (sau nu ajunge când este furtună pe mare şi asta se întamplă chiar des) şi care încep să se depopuleze pentru ca oamenii nu au de lucru şi trebuie să se mute. De avioanele care se învârt si câte trei zile în jurul insulelor pentru că la sol este prea vânt sau ceaţă şi nu pot ateriza, de oamenii care dispar înghiţiţi de mare sau cad de pe stânci când pleacă să adune oile. Cei 50 de ani de comunism ai noştri aproape că pălesc în faţa vieţii din trecut a acestor oameni. Nu i-am auzit vreodată plângându-se, nu consideră că ceilalţi trebuie impovăraţi cu grijile lor, iar pentru asta îi admir.

Mai bine s-ar face petiţii pentru oamenii care sunt inutili ucişi in Irak, Afganistan sau mai stiu eu ce ţară consideră SUA că are dreptul să atace, mai bine ar face petiţii pentru femeile violate şi chinuite din Congo, copiii care se sting pe capete de foame în lume şi chiar si pentru puiuţii de focă jupuiţi de vii pentru blană şi nimic altceva. Şi i-ar lasa pe feroezi în pace. Şi asa ei nu se mai atacă de mult si nici nu vor renunţa la unul dintre felurile lor tradiţionale pentru ca o intreaga lume s-a găsit sa facă un exemplu din ei, când, în fond, se face vinovată de orori şi mai mari. Cum scria în cartea aceea atat de cunoscută pe care mai toţi o citează? “Cel fără păcat să ridice primul piatra”.

Ziua bună!

Nota bene. Mare parte a acestor informaţii bine „documentate” din mailul incriminat sunt furnizate de Domnia Sa, Paul Watson (aşa cum spuneam şi mai sus), proprietarul vasului terorist Sea Shepard, pe care unii îl ridică în slăvi şi îl consideră un „erou” şi care consideră că orice violenţă in aceasta lume este permisă, mai ales dacă este făcută în scopuri „nobile”. Ca urmare scufundă vase baleniere, are până şi un răboj cu cate vase a scufundat. Greenpeace l-a dat afara din organizaţie tocmai datorită acestor metode teroriste. Printre altele a trimis ameninţări serioase unui număr mare de magazine din Germania cu scopul de a le face să nu mai cumpere peştele feroez. Nu a ţinut. Acum încearcă să ameninţe şi să atace companiile petroliere care forează în zonă. Mie îmi face senzaţia că nu are ce face cu timpul lui liber şi această bătălie pe care crede el că o dă în scopul unei cauze nobile este o faţadă sub care îşi poate ascunde setea de violenţă. Pe mine mă uluieste şmecheria cu care introduce mici strâmbe precum: „oamenii beau vârtos în timpul vânătorii” sau „carcasele sunt lăsate să putrezească pe plăji” tocmai pentru a stârni şi mai tare oprobiul public. Ca şi cum, feroezii, sunt chiar imbecili şi au interesul să lase animale să putrezească pe minusculele plăji care mai sunt şi la caţiva metri buni de casele lor. Acum a schimbat puţin tactica: declară că feroezii aruncă balenele în mare, în crevase, lucru uşor de crezut şi foarte greu de verificat.

 Toată această campanie e pornită şi din scopuri oarecum nobile, dar şi ca răzbunare pentru neputinţa lui de a se putea desfăşura în voie. A fost declarat persona non grata şi i s-a interzis să mai intre în apele teritoriale feroeze tocmai pentru că a atacat şi rănit oameni. A mai încercat, dar vasele militare îşi fac datoria şi îl forţează, în mod politicos, să părăsească zona de fiecare dată. Este atât de laş că pe acelea nu le atacă şi se răzbună exact ca o adolescentă trădată: înflorind cu sârg şi fîcând afirmaţii ridicole dar destul de uşor de crezut pentru cei care nu ştiu nimic despre Feroe.

Atunci cand omul nu ştie cum este in Feroe cu adevăra şi îl mai şi consideră pe acest tip un „sfânt” care poartă cruciade împotriva păgânilor din nord de Atlantic, cine sunt eu să îi contrazic? În definitiv, cine a avut ochii şi răbdarea să citească şi să tragă concluziile după, a făcut-o deja. I rest my case!

Reclame

110 comentarii

Din categoria adevar, balene, Calderon, delfini, Feroe, Insule

110 răspunsuri la „Când balenele se deghizează în delfini… Mitul măcelului „delfinilor Calderon” din „Danemarca” sau, pur şi simplu, viaţa în insulele Feroe.

 1. Salut!
  Da, ai o perspectiva interesanta. Ce am pus pe blog, link-ul, poate nu se adresa tie, daca te-ai atacat asa de tare. Am vazut cum se sacrifica cam orice animal din gospodarie si pot numi asta „uman” cum si tu ai zis. Si oamenii sunt vanatori. Oricum clipul despre care vorbim chiar mi se pare socant. Adica eu privesc problema ca un macel. Dar e doar parerea mea, nu? Ca obs ca tu privesti altfel lucrurile. Si poate ai dreptate. Oricum, in general, nu sunt de acord cu industria dezvoltata in acest sector al cresterii animalelor. Pentru ca incepe sa se rezume totul la bani. Aici e durerea mea… Noapte buna! :-h

 2. Mulţam de comment-ul (lung, ce-i drept) lăsat la mine pe blog. Având în considerare că respectivul post e destul de bătrân, şi nu ştiu cine şi cum se mai uită peste el, aş dori să-ţi mulţumesc aici pentru el. În principiu, am făcut şi eu şi ca restul lumii proaste, şi m-am lăsat dus de nas de media. Greşeala mea.
  Îmi cer scuze.

 3. @clawd, nu iti face probleme, eu am incercat sa imi expun punctul de vedere, nimic mai mult. Si am incercat sa o fac mai prin toate blogurile care povesteau de „intamplarile” din Feroe. Imi place sa cred despre mine ca am destul glagore in cap (cum zice tata) sa inteleg ca multa lume se lasa influentata si probabil ca si eu as fi procedat la fel daca eram in tara si nu aici.

  @phlom, nu m-am atacat. Eram poate putin iritata, ce-i drept, de valul de comentarii negative, rautate si injuraturi publicate pe net, cu atat mai mult cu cat eu am cat de cat tangenta si stiu despre ce e vorba. Iti inteleg si punctul tau de vedere si sa stii ca pana si sotul meu, care este feroez si care este mult mai obisnuit cu imaginile respective, mi-a destainuit intr-o zi „Eu daca as vedea o balena langa barca mea, as lasa-o sa plece. Avem destul, nu ar trebui sa mai facem asta. Dar timpurile se pot, foarte usor, schimba.” Nici mie nu mi-e usor sa ma uit la videoclipul cu pricina, dar m-am fortat pentru ca, in definitiv, trebuie sa cunosti ceea ce combati sau sustii. M-a durut insa modul absolut stupid de prezentare al articolului. Daca tot scrii ceva (ma refer la jurnalistul respectiv) macar scrie cu obiectivitate. Nu cu acuzatii de genul ca oamenii „se distreaza” omorand balene sau o fac ca sa dovedeasca ca sunt barbati, bazate pe un mail de doi lei circulat pe net.

 4. Dragoslav

  Duduie Andreea (daca-mi permiti!?!), imi pare rau ca pleci de la calitatea persoanei care „se erijeaza”, astfel nemaireusind sa analizezi limpede situatia – fiindca acesta va fi rezultatul analizei mele.
  Despre Facebook se pare ca impartasim, in oarecare masura, aceeasi parere.
  Fraza cu „traditia” este foarte NEVINOVATA.., asa cum ai formulat-o… Sa inteleg ca informatia putina care se gaseste (si) pe internet, in acele fotografii si filmulete (din ce in ce mai greu de gasit, datorita unor „drepturi de autor”), este atat de gresit inteleasa de unii oameni?
  Asadar.., pozele sunt trucate???

  Este clar ca iti place sa te dai in spectacol.., fiindca doar cuiva de aceasta calitate indoielnica ii plac formularile „cu zeci de guri” etc… :-

  „…balenele (pardon! delfinii)”: zeflemea ieftina!.. Doar de atat esti in stare?!? Fiindca ai pomenit despre ignoranta, iti dau si eu un citat: „ignoranta si aroganta merg mana’n mana.” Esti vizata direct! 😉
  In acelasi aliniat te contrazici.. singura. :> Descrii o scena pe care o gasesti interesanta si imediat ii opui realitatea asa cum o stii domnia ta, insa revii cu explicatia fiindca, in ciuda celor ce le stii de 8 ani neincetat, scenariul este totusi admis ca posibil pe baza unui.. GHINION.
  Fiind sincer de felul meu.., trebuie sa iti comunic nu doar ca logica nu e cea mai apreciata dintre calitatile pe care nu ma indoiesc ca le ai.., dar si ca mi-e destul de greu sa scriu aceste randuri fiindca practic tot textul dumitale este presarat cu inexactitati care fac parcurgerea lui foarte dificila, chiar daca ideea se desprinde lesne… :-

  „Acuma hai sa fim seriosi…” Deci imi subminezi increderea cu care am abordat textul de la inceputul sau.., crezandu-l conceput de cineva serios pe tot parcursul… :-<

  "Articolul este complet subiectiv", afirmi dumneata la adresa unui jurnalist indoielnic, precum sunt toti din breasla aceasta. (Exceptiile confirma regula.) Aceasta este insa si caracterizarea mea la cele pe care le vad scrise din capul paginii pe care postez si eu. Esti platita sau nu pentru ceea ce ai scris.., nu conteaza abolut deloc pentru mine. Este vorba despre principii: atat timp cat afirmi fara niciun dubiu ca fiindca nu ai vazut dumneata balene, e posibil nici sa nu existe faptele incriminate.., crede-ma ca obosesc cautand replici. :- Am de zis ca se scrie corect ori „de o parte” ori de-o parte”. Probabil stiai!?! Asadar aplica, te rog! ;;)

  „…cine a inventat prostia asta si mai ales cat de multa rea vointa trebuie sa ai ca sa si o propaghezi…”
  Deci, inca o data.., nu e nimic real in imaginile arhicunoscute??? Chiar totul e imaginatia cuiva.., a unui PROST rautacios? 😕 Da-ti seama omule.., femeie.., pe ce lume traiesti! Pretind asta!
  De ce ai adaugat acel „si”?..?
  Persoana a doua, singular, a verbului „a propaga” este PROPAGI.

  Un aliniat nou.., deci „hai să fim serioşi” din nou!..
  „…este cu mult mai barbaric” Intrebare: cum este?..?

  „Nu putem sa ii judecam prin prisma valoriilor noastre…” Sa stii ca nu imi pare rau ca ti-am comunicat cele pe care mi le-ai starnit cu textul tau. Dar daca tu traiesti printre „extraterestri” si NU POATE fi facuta nicio comparatie.., nu am ce comenta. 😉

  „De oamenii care plecau pe mare pentru a isi castiga…” Cred ca involuntar ai folosit varianta „intreaga”, corecta, a cuvintelor.., fiindca se obisnuieste sa se scrie „a-si castiga”. :>

  „Insulitele mici”: insulitele oricum sunt mici..! 😉 E pleonasm cum ai scris.

  „Cei 50 de ani de comunism ai nostri palesc in fata vietii acestor oameni.” Zau?..? 😕 Inseamna ca nu stii ce inseamna Comunismul!.. :-

  P. S. Si, daca era nevoie sa accentuezi „stilul” pe care il ai, ai facut in asa fel incat sa dovedesti ca nu stapanesti prea bine nici limba romana, pe langa logica…
  „Si am citit inca odata!” „Odata”, scris legat, are sensul de „simultan”.

 5. Dumneata ma insulti in fel si chip, ce-i drept intr-un mod destul de voalat, care sa nu te puna intr-o lumina proasta si nu prea inteleg scopul. Chiar este atat de greu sa avem o discutie civilizata chiar daca parerile nu ne coincid? Nu prea inteleg acuzatia de „indoielnicie” referitoare la titlul articolului meu. Eu scriu pentru mine si pentru cei care vor sa ma citeasca, nu ca sa vand o revista facuta din adevaruri deformate si nici nu am pretentie de profesionalism.

  Nu stiu daca imi place „sa ma dau in spectacol” ‘au ba, articolul meu s-a vrut un drept la replica si nimic mai mult. Asa cum un intreg Internet urla si acuza, arata cu degetul si injura din rasputeri, fara ca macar sa dea o sansa celor acuzati sa se apere, asa am si eu dreptul sa vorbesc pentru tara mea adoptiva si pentru oamenii pe care ii cunosc.

  In primul si primul rand, am 41 de ani, am trait 20 in comunism, familiile ambilor mei parinti au avut de suferit masiv de pe urma acuzatiilor de chiaburism si „origine nesanatoasa”, iar bunicul meu a facut inchisoare politica si a ajuns si la canal din cauza comunismului pe care, in mod evident, eu nu il cunosc. Bun, asta nu ar fi cea mai rea dintre toate acuzatiile.

  Scriind atata si necitind, banuiesc ca am facut destule de multe greseli de gramatica, nu contest. Nu numai ca nu sunt scriitor de meserie, dar nici macar lingvist. Si nu numai, dar vorbesc zilnic 4 limbi, ceea ce, uneori, scade calitatea romanii pe care o vorbesc / scriu. Nu ca asta ar fi o scuza, din punctul asta de vedere, multumesc insa pentru criticile facute. In ciuda ironiilor rautacioase, ai perfecta dreptate si am sa modific.

  Acuma revenind la articolul din VIP. Nu sunt de acord cu el. Si am dreptul sa il critic asa cum autorul lui ii critica pe altii. Nu ca imi fac vreodata iluzia ca va avea si vreun efect.

  Mai faci acolo o afirmatie „Este vorba despre principii: atat timp cat afirmi fara niciun dubiu ca fiindca nu ai vazut dumneata balene, e posibil nici sa nu existe faptele incriminate..” unde, pentru numele lui Dumnezeu,am scris asa ceva in textul meu? Am afirmat ca nu le-am vazut niciodata apropriindu-se sau insotind barcile. Nu ca nu am vazut balene, ca urmare nu exista vanatoate de balene in insulele Feroe!!! Fantastic, ce talent de a imi pune in carca afirmatii neadevarate!

  Imi reprosezi acolo, citez: “…cine a inventat prostia asta si mai ales cat de multa rea vointa trebuie sa ai ca sa si o propaghezi…”
  Deci, inca o data.., nu e nimic real in imaginile arhicunoscute??? Chiar totul e imaginatia cuiva.., a unui PROST rautacios? Da-ti seama omule.., femeie.., pe ce lume traiesti! Pretind asta!
  , am incheiat citatul.

  Nu stiu daca ai citit cu atentie ceea ce am scris. Ceea ce am scris se referea numai si numai la afirmatia acelui domn ziarist cum ca, feroezii, devin „barbati” numai daca omoara o balena. Iara rastalmacesti, cat talent! Unde ma refer eu la poze? Unde am spus ca sunt o prostie? Asta este pur si simplu rea-vointa, imi face senzatia ca mi-ai citit articolul doar pentru a imi demonstra cat de „ignoranta”, eventual batuta in cap sunt, nu pentru ceea ce incerc sa explic.

  Nu traiesc intre extraterestrii, dar, din moment ce vorbim despre doua tari complet diferite ca traditie, obiceiuri si cultura, cine ne da voie noua sa ii improscam cu noroi numai pentru ca nu ne convine ca taie niste animale in aer liber? Sau sa ne consideram superiori, din moment ce nu dam dovada decat de ipocrizie atunci cand mancam orice alt fel de carne. Ah, pardon, porcii nu sunt atat de dragalasi si de destepti precum delfinii si care urmare, merita sa li se taie gatul si sa facem friptura din ei? (ironie).

  Da, imaginile sunt socante si foarte adevarate, nici nu contest. Iar ceea ce vezi pe viu este si mai socant. Dar, daca te deranjeaza atat de tare ca le accept si nu incep a injura ca la usa cortului, dorindu-le tuturor feroezilor sa moara, bestii nenorocite ce sunt, as putea sa pun o intrebare? Care este pana la urma diferenta dintre un abator unde se sacrifica porcii de exemplu si marea in care sacrifica feroezii balenele?

  Or fi cratimele mele deficitare, nu o mai fi romana mea la fel de cultivata ca pe vremuri, dar cea care dovada de aroganta nu sunt eu. Cat despre ignoranta… numai afirmatia “ Zau?..? Inseamna ca nu stii ce inseamna Comunismul!.. :- spune ceva. Daca ai fi avut macar curiozitatea de a citi putin despre viata feroezilor, poate ca nu ai mai fi atat de categoric.

  Ziua buna!

  PS. Ca urmare a scandalului international, care nu coteneste de prin anii ’90, organizatia Greenpeace a fost in insulele Feroe. Nu au constatat nicio ilegalitate, nicio cruzime fara rost atunci cand sunt animalele sacrificate, exista si un raport, daca esti interesat, iti pot oferi un link. Nu imi fac prea mari iluzii ca vei fi.

  Tot ca fapt divers: o cunosc Kate Sanderson, directoarea Departamentului de mediu si a oceanului din cadrul Ministerului de afaceri externe. Australianca de origine. Sa te pun in legatura cu ea? Poate daca nu crezi o romanca, crezi o australianca, care, iarasi, nu are niciun motiv sa faca asta gratuit.

 6. Bună,
  Mulţumesc pentru clarificarea situaţiei. Eu nu aveam de unde să ştiu şi cealaltă parte a poveştii. Am văzut acum pe blogul tău peisaje incredibile din Insulele Feroe şi sunt convinsă că e superb acolo. Lucrurile, aşa cum erau prezentate pe blogul lui izandrew, erau de-a dreptul barbare – dar se pare că nu prea sunt ceea ce par.

  Să fiu sinceră, nu ştiu prea multe despre viaţa în Feroe, dar îţi admir dedicaţia spre a schimba percepţia greşită a oamenilor despre locul în care trăieşti. Nu mulţi ar face treaba asta. Nu mulţi români ar face asta nici pentru România.:)

  Îmi place mult stilul tău de a scrie şi, pentru Dumnezeu, nu apleca urechea la toţi frustraţii!
  Bine ai venit în lumea bloggerilor… am să trec pe la tine cât de des posibil, dacă nu ca să citesc ceva despre Feroe, măcar în vizită, aşa.
  Te pup.

 7. @maddz, multumesc tare mult pentru cuvintele tale si pentru incurajare. Bine ai venit la mine!

 8. N-a fost de fapt încurajare, ai fost atât de doamnă şi atât de elegantă, ţi-ai prezentat punctul de vedere cu atâta echilibru, departe atât de a lăsa ochii în jos cât şi de a o da în cealaltă extremă, a mahalagismului, încât m-ai făcut să te tare admir. 🙂
  Atunci când oamenii nu au de ce să se lege, găsesc. Ideea e că, pe cei care s-au născut în bananier şi încă nu s-au dat jos de acolo, nu tre’ să te străduieşti să-i cobori. 🙂

  Aaa, da. Pentru un om plecat de atâta timp din ţară, pentru un om care nu mai are nu-ştiu-cât contact cu limba română, care vorbeşte, cum ai zis, 4 limbi în fiecare zi, scrii într-o română incredibil de bună. De fapt, nici nu s-ar zice că n-o vorbeşti şi n-o scrii în fiecare zi. Serios. Nu zic asta doar aşa, cunosc români, şi nu unul-doi, cărora le-ar prinde bine să înveţe din româna ta.

  Noapte bună. Sau de fapt, neaţa, că sigur nu vei citi decât dimineaţă chestia asta. 🙂

 9. Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile de mai sus, ca observ ca discutia s-a dus departe…
  Ce voiam sa zic e ca ne tot preocupa atat binele stiu eu caror animale, dar nu facem nimic. In primul rand, in tarisoara asta vai de mama ei, avem copii care nu au ce manca, obligati de parinti[daca au!!!] sa cerseasca, fete obligate sa se prostitueze, batrani care au muncit o viata intreaga ca statul sa isi bata joc de batranetile lor, iar noi vad ca ne agitam au unii oameni isi procura hrana, din ce am inteles. Asta o numesc ipocrizie. Adica nu suntem in stare sa ne ajutam semenii, sa protejam specia noastra, dar ne batem cu pumnii in piept ca uite ce crime comit Feroezii! Nu le iau apararea, dar nu prea e treaba noastra.
  Vreti sa vedeti unde exista batjocura in adevaratul sens al cuvantului? Urmariti acest documentar: http://video.google.com/videoplay?docid=-4867469000009495453# si poate va schimbati parerea. Desi si aici apare filmuletul cu balenele din Feroe, ce vreau sa subliniez e ca lacomia ne-a facut sa pierdem orice respect pentru natura, de care suntem total dependenti.
  In concluzie, pe langa ca nu avem respect si mila pentru semenii nostri, ne mai batem jos si de natura, cu tot ce inseamna ea. Deci: cine este cea mai a drq specie pana la urma?

 10. @phlom, am incercat sa ma uit, nu pot. Totusi, din ce am reusit sa vad parca nu era Feroe, dar nu bag mana in foc pentru ca nu am suflet sa vad tot filmul cap-coada. Si nici nu contest filmuletul cu balenele.

  Contest modul de prezentare, ipocrizia si viteza cu care se arata cu degetul in conditiile in care nicio natie de pe pamantul asta nu este mai presus decat cealalta. Cum era vorba aia, care parafraza legea din Ferma Animalelor? „Toti sunt egali, unii insa sunt mai egali ca altii”.

  Ai perfecta dreptate in ceea ce scrii si nu te contrazic nici macar o secunda. Am scris pentru ca m-a durut ca s-au gasit sa faca un exemplu dintr-o natiune care nu greseste (poate!) atat de tare fata de ce fac altele si care nu are nici ipocrizia sa arate cu degetul la altii, cand stiu ca si ei gresesc. Macar aici, in Feroe, incet-incet, practica respectiva va disparea.

  Si ca sa iti raspund pana la urma: noi, oamenii, bineinteles.

 11. Pentru cine e interesat si vrea sa inteleaga mai bine ce fel de oameni sunt feroezii si de ce aceasta intreaga controversa va ofer si eu un filmulet:

  Va avertizez ca sunt cateva secunde bune in care se prezinta si o vanatoare de balene. Dar, documentarul este obiectiv si m-am gandit ca v-ar interesa.

 12. Eu am inteles ( postul si intentia ) si-odata cu mine observ ca si altii! Comentariul nu se aproaba automat pentru ca merge la spam din cauza link-urilor atasate nu din alt motiv ( cel putin la mine asa a fost ).

 13. Buna… In primul rand iti multumesc ca ai avut timp sa arunci o geana pe blogul meu :)… In al doilea rand… daca tot am inceput cu randurile… pot sa inteleg dorinta feroezilor de a manca mai ieftin… in fond, sunt student la economie… Dar totusi, in al treilea rand, nu poti sa nu vezi felul cum sunt omorate, balenele pilot, copilot sau stewardeze sau delfinii de-acolo, si sa nu te gandesti ca feroezii sunt niste barbari… Ma rog, ecologia nu-i chiar specialitatea mea, dar nah, daca-mi permiti, pot spune ca esti prea nationalista… Nu cred ca insulele astea sunt cele mai interesante locuri, nici pe departe… poate comparativ cu Insula Serpilor :)… Daca mai ai timp, intra la mine la blog si citeste rubrica saptamanala de vineri, Istoria Interzisa… in curand cu tot cu film :)…

 14. Buna, deci as putea intelege ca 500 de specialisti de la National Geographic sunt niste imbecili fara speranta si ca, in loc de inulele Feroe, ar fi trebuit sa aleaga drept „Cea mai interesanta insula din lume” … Insula Serpilor. Banuiesc ca asta a fost o gluma. Daca nu… iti poti face un tel din viata sa ajungi Rhodos sau Corfu: apa, soare, gagici. Ce poate sa fie mai interesant de atat?

  De acord ca filmuletul e socant (nu mai vorbesc ca s-au „imprumutat”, de fapt, diverse secvente din diverse documentare si au fost prezentate intr-un mod deformat, ca urmare nici nu mai este accesibil, avnad in vedere ca au incalcat dreptul de copyright), dar acum vin si te intreb daca ai avut vreodata „tara”? Adica bunici intr-un sat la tara, care au crescut un porc un an intreg, ca de ignat sa ii infiga cutitul in jugulara. Sau daca ai vazut cum se taie un miel. Iti garantez eu ca este la fel de ingrozitor si socant.

  Sunt nationalista? Da, poate, iubesc Romania mai presus de orice. Daca ai vrut sa te referi la faptul ca vorbesc pentru insulele Feroe nu am cum a fi „nationalista” vis-a-vis de o natie a carui nationalitate nu o voi avea niciodata si, a doua, cand omul scrie ineptii intr-un articol precum Nu vor sa importe mancare sustinand ca folosesc doar resursele oferite de ocean si zicand ca oricum noi omoram vaci… Dar, pe deasupra, foarte multi feroeni sustin ca astfel de masacre nici nu exista, desi se vede CLAR din imagine…” care ne-au facut pe amandoi sa radem cu lacrimi aseara (avand in vedere ca tocmai asta e problema Feroelor – necesitatea de a importa ABSOLUT TOT), normal ca ma simt datoare sa intervin.

  Sau: ” Dar este o diferenta clara intre o vaca… considerat cel mai prost animal din lume, care, in fond, este crescuta pentru a fi mancata… si un delfin…Asta este cea mare ipocrizie, o conceptie inventata de omul modern ca sa aiba constiinta impacata si sa doarma bine noaptea. Cum crezi ca se omoara celelalte animale? Li se fac injectii letale cumva? Si apropo, tot pentru informarea ta, cel mai prost animal din lume este strutul. Ba … carnea aluia se mai si comercializeaza in magazine, deci sunt vanati pentru profit, ceea ce nu se intampla cu carnea de balena.

  Cu atat mai rau ca esti student si reactionezi asa. Oamenii ar trebui sa si mai documenteze inainte de a face afirmatii, sa asculte ambele variante ale povestii. Nu ca te-ar afecta prea tare chestia asta. In fond … cainii latra, caravana trece….

  • countess

   I-lele sunt interesante. Si atat. Cei 500 de specialisti….pai revista e ca si oricare revista, trebuie sa se vanda!!!! Si pe deasupra mai are si un public tinta, care e informat. Si astia informati sunt suprasaturati de Hawaii et co. Pt a avea vanzari , revista trebuie sa scoata ceva inedit, sa nu plictiseasca , sa-si mentina pozita. Ca sigur nu lucreaza aia 500 de specalisti benevol. Si atunci vin cu locuri noi, dar pe care nestiind cum sa le caracterizeze si in ce categorie sa le includa zic.. interesant. Logic vorbind termenul interesand este vag , ambiguu, cu muuuulte intelesuri. Turistic , la nivelul in care un occidental pricepe termenul de tursim, Feroe nu are prea mare lucru de oferit. Stanci si apa. Pai , pt asta Norvegia si Islanda rup gura targului, pe acolo prin regiune.
   Zici ca jurnalistul roman e subiectiv si neinformat. El si.a exprimat opinia. Nu poti sa.l acuzi de neprofesionalism , cand el isi exprima opinia personala.
   O-m haicui noi porcii de Ignat , dar nu ne scaldam in sangele lor. Un macelar stie sa nimereasca artera pt ca animaluls a moara repede , si de asemenea macelarul stie sa lucreze minimal , ca repet sa nu ne scaldam in sange. Ori, ce se intampla acolo , are proportii colosale , ca si cum noi de igant am ucide toti porcii intr-o ograda! Vizual este deranjant. Daca oricum importa mancare, daca oricum nu comercializeaza carnea de balena, atunci nu inteleg nevoia aia turbata de a ucide atatea. Delicatesa?? Io-i sic moft.
   In macelarii se lucreaza curat (nu mult sange aiurea , nu animale urland , ca-s electrocutate sau ucise de macelari priceputi).
   Apoi, balenele nu-s domestice!!!!! Porcul meu e, al fel si vaca. La fel si taurul din cordie.
   Si daca tot tii partea tuturor animale , vad ca mergi pe principiul ori totul ori nimic, atunci ia creste tu niste sobolani ca animale de casa, nu mai strivii gandacii , nu plesnii tantarii , etc. Ci si aia tot din regnul animal sunt. daca tot tin mortis la traditie , atunci sa caute o modalitate mai putin deranjanta pt simtul uman , sau s-o lese dracu de traditie.
   Tu nu esti obiectiva si nici nu ai tratat problema obiectiv in postul tau. De ce? pai , nu ma intereseaza catd e greu au dus-o foreoezii, nici nu ma intereseaza cat de frumoase sunt insulele. Nu zic nu sunt frumoase ori ei nu sunt niste supravietuitori, dar, argumentele astea nu-si gasesc rostul in tratatera problemei haicurii balenelor. Sunt un soi de cirmustante atenuate?? Ca si cum daca niste romani sau preamulti romani ar fi si sunt acuzati de crime , viouluri si furturi , noi , ceilati romani , in loc sa privim probelma obiectiv, le-am zici , or fi ei fara de lege , da ia uite ce frumosi ne sunt munti, si uite ce traditii interesante avem prin Maramures , si uite cati studenti meritosi are Romania. Si totusi , multi din noi sunt fara de lege.Asa si cu balenele , o fi Feroe frumoasa, si ei mandri si cu simt al raspunderii culturale , dar tot brutal is haicuite balenele.

   • Ok, sa o luam punctual:

    1. „Pt a avea vanzari , revista trebuie sa scoata ceva inedit, sa nu plictiseasca , sa-si mentina pozita. Ca sigur nu lucreaza aia 500 de specalisti benevol.” 😆 Iti dai seama ca vorbesti despre National Geographic, da?

    2. „Turistic , la nivelul in care un occidental pricepe termenul de tursim, Feroe nu are prea mare lucru de oferit. Stanci si apa. Pai , pt asta Norvegia si Islanda rup gura targului, pe acolo prin regiune.”

    Ca un om care a calatorit mult la viata ei si care a avut ocazia sa vada si Islanda (si inca de vreo 5 ori pana acum) si o parte din Norvegia, te contrazic si te contrazic serios. Si Islanda si Norvegia sunt interesante, dar din alte puncte de vedere. Insulele Feroe sunt speciale prin frumusetea locurilor si daca tu consideri ca sunt numai „stanci si apa”, asta e parerea ta. Banuiesc ca esti interesata de alte chestii si aici nu intru in disputa pentru ca nu cred ca vei avea vreodata ocazia sa vii pana aici si sa vezi despre ce e vorba, asa ca poti sa ramai la parerile tale. In orice caz, din fericire, sunt mii de turisti care nu au impresia ta si care vin din toate colturile lumii sa le viziteze. Si care pleaca atat de indragostiti de locurile astea incat se reintorc in ciuda faptului ca vad doar „stanci si apa”.

    3. „Vizual este deranjant.” Ca un om care la viata lui a vazut destule, iti pot garanta ca in ciuda „deranjului vizual”, este intr-adevar un abator in aer liber. Ma intreb daca ai asistat vreodata la taierea porcului, nu cred ca se poate considera mai putin „deranjant”. Numai cineva care nu stie despre ce e vorba poate sa spuna asa ceva. Ca fapt divers, eu am fost intr-un abator, acolo unde se taie animalele, ai impresia ca e frumos sau „uman”?

    4. „dar nu ne scaldam in sangele lor. Un macelar stie sa nimereasca artera pt ca animaluls a moara repede , si de asemenea macelarul stie sa lucreze minimal , ca repet sa nu ne scaldam in sange. „

    Facem un experiment. Cand te tai la deget data viitoare, pune degetul intr-un pahar cu apa si vezi ce se intampla. La fel si cu balenele, normal ca apa aia se face rosie ca doar animalele alea au sange in artere nu cerneala. Cat despre nimeritul arterei, feroezii le omoara in cateva secunde, ai impresia ca ei o rateaza? Si daca le taie in apa, cum ai vrea sa o faca daca nu stand in apa?

    5. ” Daca oricum importa mancare, daca oricum nu comercializeaza carnea de balena, atunci nu inteleg nevoia aia turbata de a ucide atatea. Delicatesa?? Io-i sic moft.”

    Draga mea, daca tu ai avea de ales intre carnea cumparata la magazin si care nu este ieftina si carnea pe care o obtii pe gratis, cam care ar fi raspunsul? Sa nu imi spui ca pe aia de la magazin ca iti rad in fata. Cat despre delicatese, apai, domnita, delicatesele sunt altele, carnea de balena este precum porcul de la noi. Ce vrei sa spui cu „proportii colosale”? Uite, in Torshavn in vara au fost prinse vreo 90 de balene. Torshavn-ul are 18 000 de locuitori. Cam cati crezi ca au avut parte de carne si cam cat crezi ca a revenit oamenilor care au fost acolo? Auzi! proportii colosale! Ce iti mai place sa exagerezi!

    6. „Apoi, balenele nu-s domestice!!!!! Porcul meu e, al fel si vaca. La fel si taurul din cordie.” Asta se numeste IPOCRIZIE. Or fi domestice acelea, dar, inca odata, cand nu ai industrie zootehnica te mai multumesti si cu ce iti ofera natura. Ca fapt divers, mananca pufini, mananca pescarusi, pe astia de ce nu ii aperi? Nu numai, dar de ce ar merita mai mult porcii sa fie mancati si balenele mai putin?

    7. „Zici ca jurnalistul roman e subiectiv si neinformat. El si.a exprimat opinia. Nu poti sa.l acuzi de neprofesionalism , cand el isi exprima opinia personala.” Eh, am invatat si eu odata pe vremuri ca atunci cand scrii un articol il scri documentat, tocmai pentru ca sa te feresti de un eventual proces de calomniere. Dar deh” in Romania oricine stie sa injure devine mare scriitor. Ma rog! Si acela chiar da dovada de neprofesionalism. Cand iti bazezi un articol pe un e-mail anonim circulat pe net, numai profesionist nu este.

    8. „De ce? pai , nu ma intereseaza catd e greu au dus-o foreoezii, nici nu ma intereseaza cat de frumoase sunt insulele. Nu zic nu sunt frumoase ori ei nu sunt niste supravietuitori, dar, argumentele astea nu-si gasesc rostul in tratatera problemei haicurii balenelor.” Sincera sa fiu nici pe mine nu ma intereseaza ca nu te intereseaza. Asta e ceea ce vezi tu din intregul articol. Partea aceea am adaugat-o simplu pentru ca lumea trebuie sa inteleaga ca aceasta practica nu este facuta de moft sau pentru ca cineva trebuie sa manance „delicatese”, ci pentru ca a fost si ramane o necesitate intr-o tara in care nu creste nimic si in care viata nu e roza.

    Nu stiu daca ai sa mai citesti comentariul meu, nu-i bai daca nu. Dar imi pare rau ca asta ai inteles din intreaga discutie. Eu zic totusi ca privesc obiectiv problema. Cunosc bine oamenii de aici, cunosc bine oamenii de acasa. Si sunt in stare sa discern binele de rau, oricat acuzatii as primi. Suntem specialisti in aratatul cu degetul si iubim sa facem asta ca sa „le aratam noi lor” ca tot „ne critica pe noi” (declaratii sforaitoare de Internet). Nu am invatat nimic de la o Europa care ne considera pe toti tigani, nu stim sa fim impartiali si suntem plini de prejudecati. Pacat! Poate ar fi bine sa invatam ceva de la oamenii astia. Toleranta mai ales.

    PS. Retine un alt aspect: multe dintre pozele de pe net sunt prelucrate in Photoshop. Apa nu este niciodata atat de rosie cum apare in ele. Este si asta o tactica ca sa se provoace indignare.

    Apropo, avem un soricel pe care il cheama Gica. Nu am sobolan, el se pune? Si tot ca fapt divers, la mine in casa insectele nu se omoara, nici viespile si nici paienjenii, se iau frumos pe mana (sotulmeu este specialist, mai ales cu viespile) si se duc afara. Nu ai nimerit-o!

 15. Eu am vazut 2 documentare legate de subiect, unul prezentat la National Geographic, aceeasi care au denumit bucatile astea de pamant cel mai interesant loc de pe planeta, si care nu erau chiar de partea ta…
  Si cand am zis de insula Serpilor, am zis k insulele Feroe ar fi mai interesante… Dar, sincer, nu e nici pe departe mai interesant decat zone gen Insula Pastelui… Nah, fiecare cu ce-l intereseaza, eu cu statui Moai, care nu se stie cum au rasarit pe-acolo, tu cu niste zone unde nu se poate dezvolta agricultura si unde sunt ucisi delfini si balene…
  In concluzie, ca vad ca nu am cu cine discuta… in caz ca n-ai observat, eu am venit pe un ton glumet si de prietenie… te mai invit sa citesti Istoria Interzisa… Bye…

 16. Iar eu nu inteleg de ce te superi. Mi-am expus parerea asa cum ti-ai expus-o si tu pe a ta si nici nu cer ca toti sa fie de acord cu mine. Ai avut macar curiozitatea sa te uiti pe poze? Ai vedea ca nu e vorba doar despre „lipsa de agricultura” si „omorat de balene” (care daca se intampla si asta odata pe an).

  Iar eu chiar le consider interesante pentru ca am termen de comparatie, am vazut destule locuri in Europa ca sa imi fac o imagine cat de cat obiectiva.

  Degeaba te-ai suparat, o discutie intre doi oameni inteligenti nu inseamna intotdeauna ca cei doi trebuie sa fie de acord. Nu mai fi si tu chiar atat de impetuos, pentru ca nu am raspuns ca sa te cert sau sa te pun la punct.

  Cat despre National Geographic, te rog sa te uiti aici: http://www.nationalgeographic.com/traveler/features/islandsrated0711/islands.html Ai sa vezi ca nu bat totusi campii.

  De citit, o sa citesc. Multumesc de invitatie.

 17. zamolxus

  Dragoslav
  înainte de a învăţa pe alţii să scrie corect, eu îţi recomand ţie să înveţi să scrii. diacriticele specifice limbii române sînt valabile, aşa cum sînt şi cele ale altor limbi pe pămînt, la fel ca accentele, sevilele, etc, şi sînt absolut necesare şi trebuie respectate aşa cum alte naţii o fac pe pămînt. ai văzut cumva texte în alte limbi care le ignoră, aşa cum faci tu? eu nu. te visezi anglo-american dar eşti frustrat, aşa cum bine observa cineva aici, fapt pentru care nu-ţi dai silinţa să-ţi respecţi limba deloc. mai mult Microsoft a avut grijă şi de asta, iar windows poate fii setat pentru comutare pe tastatură pentru mai multe limbi. deci nu văd nici-un motiv pentru cei din lumea scrisului aşa cum te pretinzi, să nu folosească acest avantaj tehnic, prin care poţi scrie în mai multe limbi (cîte vrei), chiar în acelaşi document, cu aceeaşi tastatură. oricum şcoala pe care ai făcut-o se pare că e foarte subţire la acest capitol. nu prea v-a învăţat esenţialul, cum să foloseşti tastatura pentru mai multe limbi şi cum să scrii cu diacritice corect.
  în general lumea comentează subiectul, nu harul scriiturii, mai ales că nu toţi s-au născut mari scriitori ca tine.
  aerul fals de cunoscător al logicii, gramaticii, ortografiei cît şi al tradiţiilor unor popoare atît de diferite de români, pe care ai pretenţia să le compari. să compari ce? poate te explici. cum poţi analiza valorile tradiţionale ale oamenilor de acolo prin valorile noastre ale românilor, atîta timp cît nu există elemente comparative. la ce poţi face referinţe ca să poţi compara? la vînătoarea de balene? din cîte ştiu eu românii nu practică aşa ceva. deci ce anume să comparăm?
  pe scurt nu doresc să intru în detalii, de logică sau alte explicaţii pertinente la subiect, deoarece constat că eşti străin total subiectului, şi doresc să-ţi revizuieşti atitudinea total deplasată şi impertinentă. vezi că ştiu şi eu rime: pertinent – impertinent.
  cît despre ignoranţa şi aroganţa ta, ce să mai vorbim?! adică ignori diacriticele, dar în acelaşi timp pretinzi cu aroganţă altora să scrie corect. eu numesc asta: lupul moralist.
  acum şi corectura unei prostii aberante căreia te faci tributar şi o respecţi. ortografia lui  din A, greşită din toate punctele de vedere, pe care chiar şi aceia care au luat hotărîrea au recunoscut că: au luat-o doar din motive istorice şi nu lingvistice. iar tu ţi-ai propus s-o respecţi. asta aşa ca să ne arăţi că tu ştii să scrii iar alţii nu.
  habar n-ai de istoria României, iar despre limbă ce să mai vorbim? ne-ai demonstrat destul cu: crezand (probabil crezînd) şi altele.
  eu îţi propun să cînţi pe la alte uşi şi să-ţi propagi, nu propaghesi cum spui cînd încercai să corectezi autoarea, care scria propaghezi nu propaghesi, veninul nejustificat şi îngîmfarea exacerbată, prin alte medii. repet: nu toţi s-au născut scriitori. iar despre logica ta de marmeladă anglo-americană, tupeistă şi obraznică, dobîndită după revoluţie, păstreaz-o pentru prietenii tăi şi cei apropiaţi ţie. România merită ceva mai mult decît asta.
  un om decent cu scaun la cap ar fi comentat subiectul şi nu cum scrie cineva care nu e scriitor. dar se vede că nici pe ăla nu-l ai…
  te rog nu uita să mă corectezi, mai ales la ortografie şi gramatică. la istorie şi limbă nu-ţi dau voie deoarece se vede că nu le cunoşti, din felul cum ai acceptat să scrii greşit, iar despre respect nici nu mai discut, pentru că e un subiect foarte greu pentru tine. cred că mai greu decît limba şi istoria. cunoştinţe mai poţi acumula, dar caracterul e mai greu de schimbat, mai ales la vîrsta ta. eu sper că mesajul meu va ajunge la tine!
  numa’ bine ziaristule!

 18. Iz Andrew

  Buna ,ai lasat niste comentarii pe blogul in legatura cu Insulele Feroe. Nu era nimic in neregula cu el ,doar ca nu am avut timp sa mai intru sa aprob comentariile!

 19. IVDragoslav

  „Multumesc” pentru dreptul de a replica, pe care mi l’ai recunoscut si imi permiti sa il manifest!..

 20. e de bine cand cineva nu citeste pur si simplu, ci si informeaza corect. Umbla multe informatii pe mail si pe internet, ideea e sa fim un pic constienti si sa ne informam si din alte surse.
  Inca o data, felicitari pentru articol!

  • @Grapefruits, multumesc frumos. Am incercat sa prezint niste aspecte asa cum m-am priceput. Ce bine ar fi insa daca si altii ar gandi ca tine si ar incerca sa afle si cum arata povestea de partea cealalta a baricadei, fara sa insulte, fara sa judece inutil si, mai ales, fara sa vina cu idei preconcepute.

 21. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol. Nu stiam despre viata localnicilor si nici despre faptul ca delfinii erau in realitate balene (suna comic spus asa) cum nu stiam multe alte lucruri prezentate de tine. E alarmant cat de mult poate fi denaturat un fapt si cum mintea umana, in urma socului, refuza sa creada altceva in afara de ceea ce are in fata. Felicitari pentru tot ce ai facut si pentru modul in care ai aparat un popor caruia i s-a facut o nedreptate.

 22. imi cer scuze,my bad,ca nu m-am informat!:)

  • @matzuku, nu ai de ce. Nici nu cred ca ai fi avut cum, avand in vedere valul de rautati si ura si de pe net si multiplele siteuri care propaga informatii deformate sau eronate. Asta a si fost scopul articolului meu: sa fac oamenii sa inteleaga ca situatia este mult mai complicata decat vor sa o prezinte diversi protestatari de Internet carora le si place sa infloreasca pentru a impresiona (si aici nu ma refer absolut deloc la tine, intentia ta, ca si a multor altora a fost mai mult decat laudabila) si care nici macar nu au bunl simt sa asculte argumente si pareri contra.

 23. CLAUDIA

  Andreea ai perfecta dreptate, si mi-ai deschis ochii, trebuie sa-ti multumesc pentru asta. Iar cei care s-au luat de tine nu merita nici ceea mai mica atentie din partea ta, tocmai de aceea am scris aici pentru ca ai dreptate si te sustin.

 24. Oana Mihai

  Probabil o sa starnesc o avalansa de pietre aruncate catre mine, dar atata timp cat o specie mamifera majoritara ucide o specie mamifera minoritara, indiferent pentru ce scop, este ceva tragic.
  Oamenii au ajuns cu miliardele sa existe pe aceasta planeta. Oamenii cresc, se inmultesc… In afara de gandaci si sobolani, se mai inmulteste careva intr-o rata mai mare decat rata noastra de crestere?
  Asa ca din punctul meu de vedere este o crima sa omori balenele, delfinii sau alte specii de vietati.
  Iar ca sa dau un exemplu de economie aplicata, cu cat un produs este mai abundent, cu atat este mai ieftin. Daca privesc omul ca un produs, ar trebui sa fie foarte ieftin. Ii gasesti pe toate drumurile, ca atare nu dai doi bani pe el.
  Ceea ce ar trebui sa faca ar fi sa acuze tarile dezvoltate care arunca mii de tone de mancare zilnic, mancare expirata sau la limita termenului de expirare in loc sa o „manage-uiasca” eficient. Pentru ei e mai ieftin sa o arunce si sa o incinereze decat sa o livreze flamanzilor.

  • @Oana Mihai, fiecare are dreptul la opinii proprii si atata timp cat sunt exprimate intr-un mod civilizat pe mine personal nu ma deranjeaza si nici nu simt nevoia sa imi fac provizie de pietre 😀 . Nici eu nu sunt complet de acord cu practica respectiva, dar am incercat sa le prezint si celorlalti ceea ce vad eu. In fond, daca cineva vrea sa combata ceva trebuie sa si cunoasca bine problema respectiva din toate punctele de vedere. Sunt multi cei care blameaza patimas fara sa aiba nici cea mai mica curiozitate sa vada ce se intampla de fapt si sa incerce sa judece fara a fi orbiti de imagini sau indignare. Daca am reusit sa fac oamenii sa inteleaga ca adevarul este mai presus de niste imagini (ce-i drept teribile), chair daca nu le-am schimbat parerea, atunci articolul meu nu a fost scris degeaba.

   Multumesc insa ca l-ai citit.

 25. Dragoslav

  Tante, esti de-a dreptul basesciana!.. :-<
  Te simti bine in mijlocul unui conflict; daca nu exista, il creezi.
  De ce ai sters munca mea exprimata cu bun simt – pe care nu il cunosti – ? :-<
  Mandria duce lesne la rautate. Ai trecut oare "bariera"?!?
  Sa te-ajute Dumnezeu sa-ti dai seama ce zici, ca ce faci nu ma priveste!

  • Deci, sa recapitulam exprimarea cu bun simt (pe care am avut si nerusinata indrazneala de a o sterge): ordinara, basesciana, lipsita de bun simt, platita de catre feroezi, rea (daca nu cumva diabolica), lipsita de ratiune, scandalagioaica … Pe langa toate astea, tot bunul simt te-a facut sa imi insulti si sotul la un moment dat. Lista ramane deschisa, poti continua linistit cu jignirile! Nu de alta, dar o discutie rationala si politicoasa nu esti in stare sa porti si persisti in a te considera nedreptatit, culmea! tocmai de cei pe care ii insulti. Ba mai mult, te simti teribil de jignit ca am tupeul sa nu ma las injurata. Poftim! Te poti desfasura in voie de acum inainte, nu te astepta insa sa iti mai si raspund, pentru mine nici macar nu mai existi. Esti pur si simplu un omulet patetic care se simte mai barbat atacand pe cei care au proasta inspiratie sa nu fie de acord cu conceptiile lui. Nu mai am de ce sa imi pierd nici timpul si nici energia certandu-ma la nesfarsit. Nu asta e scopul blogului meu si nici nu ma vei face vreodata sa retractez tot ceea ce am scris, asa ca … save your breath and good riddance!

 26. Toata lumea vad ca are tendinte spre ecologizare. Mai bine mai tarziu decat niciodata, nu? :)) Stiti ce? Avem o tara prea plina de rahaturi ca sa imi mai pese ce se intampla peste hotare… Mi-ar placea sa porneasca feroezii o campanie impotriva macelaririi porcilor de Craciun…sa vezi ce as rade :)) ca vad ca aici posteaza cam multi ïdioti”[a se citi cu idei multe, dc nu se simt altfel cumva…], fiecare dandu-si cu parerea, de parca i-a cerut-o cineva si i-ar pasa cuiva de ea. Asa in spirit romanesc… In fond doar isi dau cu parerea ca nu e vorba sa si faca ceva in ceea ce „filozofeaza”. Incep sa cred ca in cartile de istorie este doar fantezie: nu am fost vreodata un popor viteaz, cu oameni drepti, mandri, curajosi; din ce vad e o tara plina de tigani, cunoscuta dealtfel in afara ca un fel de RROMania… si pe voi va doare de belene? Alte probleme nu aveti, maca-v-ar tata de ecologi ce sunteti voi. Indiferenta ma scarbeste…Nu ca ar fi prima oara…. /:)

  PS: sa nu aud comentarii rautacioase! sunt satul de sobolani de bloguri cu mii de pareri, dar fara o viata personala in lumea reala…

  PPS: @kaninusferoingus: sincer nu stiu de ce te mai agiti cu toti frustatii nebagati in seama. Ai o viata/natura prea frumoasa acolo ca sa iti innegresti gandurile cu parerile „ëmancipate” ale unora. Cu bine!
  [ se ataca cine se simte 😉 ]

 27. mai…merci mult de informatii…Ar fi frumos acum sa-mi cer scuze pt. ca am postat asta fara sa verific de mai multe ori…si imi cer: Scuze ca am postat fara sa verific de mai multe ori.

  Tot respectu’ meu pentru ca ai postat asta, si pentru ca iti pierzi timpul umbland pe bloguri si aratandu-ne cat de usor suntem prinsi in aceasta masina media.

  Multumesc pentru comentariu si te mai astept pe la mine. Multa bafta in continuare.

  Ah, si am uitat, Mentionez ca sunt cu totul si cu totul de acord cu privire la afirmatiile tale, si ca sunt in deplinatatea cunostintelor mentale in acest moment, cand „aprob” vanatoarea de delfini-balene-pilot
  PS: am schimbat si post-ul…sa vada lumea:)

  Numa’ bine si tot ce iti doreste inimioara ta romano-feroeza!
  Succesuri!

 28. Am primit si eu mail-ul de care vorbesti si am si citit cateva postari disperate pe tema asta. Ce-i drept, nu specificau informatiile date de tine, ci doar partea cu creaturi adorabile si prietenoase ucise intr-un concurs anual… Oricum, multumesc de informatii :)…
  Si apropo, interesant blog.

 29. zamolxus

  kaninusferoingus
  mi-am adus aminte de tine şi „delfinii” tăi. hî,hî,hî! asta cînd am văzut pe unii care salvau „piloţi” naufragiaţi în ţara lu’ soare răsare, unde mi-am petrecut vreo 7 ani. şi uite-aşa pe pămînt, unii îi salvează, iar alţii îi „mănîncă”. ce ţi-e cu lumea asta!?
  http://www.brisbanetimes.com.au/environment/whale-watch/surviving-whales-to-be-moved-20100923-15nw2.html?autostart=1
  vizionare plăcută! te rog numai să nu mă înţelegi greşit! mă mai distrez şi eu puţin pînă ajung la cuţite. asta e pe inimă deschisă şi nu ştiu dacă mai trec şi de asta. vom vedea!
  numa’ bine!

  • Bănuiam eu… Chiar discutam cu al meu ieri situaţia. Să ştii că şi mie mi-e milă de ele. Chiar ziceam pe undeva că nici eu nu sunt de acord cu practica, de fapt nici nu mănânc carne de balene: nu mă omor şi nici nu mi se pare sănătoasă.

   Să sperăm că fac ceva cu animăluţele alea, pentru că, din câte ştiu eu, comportamentul lor le-a băgat în bucluc. Au o „şefă de trib” pe care o urmeayă şi dacă aia sare pe ţărm, toate se duc după ea. Sunt de apreciat eforturile pe care le fac nouăzeelandezii, dar nu stiu cat de succes va fi operatiunea lor. Dacă balenuţele or să vrea să plece. Sa sperăm că da.

   Apropo, sunt discuţii mari în Feroe, chiar acum. Pal Weihe, cel care militează de ani buni la renunţarea la carnea de balenă (se pare că procentul de mercur din carne este alarmant de mare) a înaintat o cerere la autorităţile sanitare prin care sugerează să se interzică în mod oficial carnea respectivă. Va fi un val de proteste nasoale, deja au început să îl ameninţe cu moartea. Aşa că situaţia e serioasă. Chiar mă întreb dacă Sea Shepard va duce ipocrizia până într-atât încât să îşi asume ei meritul pentru asta. Domnia Lui Paul Watson chiar l-a sunat şi a început să îl felicite, ăsta însă i-a tăiat-o scurt şi i-a zis: „Mai bine aţi face ceva ca mările să nu mai fie atât de poluate şi atunci nu am mai fi nevoiţi să renunţăm la carnea de balenă”. Good for him! Marţafoiul ăla terorist chiar trebuia pus la punct.

   Am citit un articol zilele trecute în feroeză, chiar o să mă pun să îl traduc.

 30. zamolxus

  kaninusferoingus
  am să-ţi spun un secret acum. apele lor sînt cele mai curate din lume cu o salinitate mai mică, mai reci, iar toate aceste condiţii împreună dau un gust la carnea de peşte de-a dreptul de vis. la fel se întîmplă şi cu carnea de miel. ei duc turmele (cîte-odată şi 250.000) la păscut 365 de zile pe an. vara merg în insula de sud apoi migrează iarna înapoi în nord, unde e mai cald şi găsesc astfel iarbă verde tot anul. e singurul loc pe pămînt. anul acesta au estimat greşit clima şi au plecat prea repede în sud. a dat zăpada şi miei au murit în număr foarte mare. ceva peste un milion de miei. şi cred că situaţia e încă neclară, deoarece iarna se pare că nu se mai termină. s-a dus şi o lună de primăvară şi tot e rece chiar şi aici la mine unde e mai sus.
  cu balenele e în regulă. acolo e ceva normal la ordinea zilei cum s-ar spune. au şi organizaţii care se ocupă de asta.
  cred că ai văzut filmul. tot la ei a fost o sinucidere în masă foarte mare acum cîţiva ani cu balene ceva mai mari decît piloţii ăştia.
  vizavi de mercur eu cred că e unul din motivele de protest al balenelor cît şi faptul că le dereglează cu totul. ăsta de fapt e pericolul cel mai mare nu încălzirea. dacă merge tot aşa nu mai apucăm încălzirea că vom fi terminaţi de alte condiţii nefavorabile care sînt poluarea.
  despre mîncarea cărnii de balene, eu nu sînt de acord cu protestanţii, deoarece la anumite neamuri pe pămînt carnea de balene e parte din tradiţie, deci să se ducă învîrtindu-se demonstranţii. aşa ar trebui să facem proteste la orice. de ex tuna pe care industria mondială de peşte o extermină la scară uriaşă. la asta nu mai protestează nimeni. sau cum am spus aici lumea mănîncă: canguri, crocodil, rechin, şi o şopîrlă care are aşa la cca 60-70 de cm lungime. asta e tradiţia la ei. au adus ştruţ etc. toate astea sînt pe piaţă. cine vrea să mănînce să mănînce neică. căprioară, de fapt foarte multe lucruri. japonezii cînd ăştia se iau de ei cu balenele, le spun că ei de ce mănîncă emblema naţională: cangurul? hî,hî,hî!
  deci atîta timp cît totul e sub control şi decurge normal totul e ok. atunci cînd începe vandalismul (vezi tuna) eu nu cred că mai e ok.
  succes au întotdeauna. o singură dată au avut eşec mare atunci la cea în masă. au salvat multe dintre ele da tot au murit destule.
  maorii nu mănîncă. nici rechin etc. ăia erau civilizaţi de cînd au venit englezii. creşteau porci, oi, vaci etc au venit cu ele după ei ei nu au fost indigeni. insulele sînt cel mai tînăr pămînt pe glob. nu au animale veninoase nici periculoase. fiind vulcanice au nisip de toate culorile, chiar şi gri-petrol sau portocaliu, albastru, etc. PARADIS. am petrecut acolo cca 7 ani şi am şi cetăţenie.
  numa’ bine!

  • Unul dintre locurile de pe Pământ unde sper să ajung înainte să mor e Noua Zeelandă. Şi pe mine mă fascinează ca ţară şi poate oi avea şi eu vreodată şansa să ajung acolo. Urmăream mai demult un documentar şi îmi aduc aminte cât de tare m-a uimit când am aflat că este singura ţară din lume în care aborigenii i-au asimilat pe albi. Bravo lor! Ceea ce au făcut australienii cu aborigenii lor a fost de toată jena şi ar trebui să nu îi mai critice atâta pe alţii pentru balene şi mai ştiu eu ce, că nici ei nu sunt maisfinţi.

   Din ce povesteşti tu, seamănă cu Feroele. Apele teritoriale feroeze sunt considerate printre cele mai curate din lume, pentru că nu prea avem industrie, iar cea pisicolă nu poluează masiv cum fac mai toate ţările astea aşa zis civilizate care dau cu pietroaie in Feroe. Fundul oceanului este unul dintre cele mai curate, de o frumuseţe deosebită, există până şi o specie de corali care trăieşte în apele noastre. În zilele în care nu este marea agitată, poţi sta pe malul oceanului şi îi poţi vedea fundul kilometrii întregi. Sunt sute de specii de păsăret ocrotite, avem cea mai mare colonie de storm petrel din Europa (o pasăre marină de noapte) care este pe cale de disparitie şi care trăieşte pe o singură insulă. Când mergi cu barca la „stâncile de păsări”, motorul se lasă în relanti şi turiştii sunt rugaţi să vorbească în şoaptă şi să nu deranjeze păsările când cuibăresc. Există un respect pentru natură fantastic, ca urmare şi curăţenia, natura perfect conservată pe care o poţi admira în orice parte a insulelor ai merge. Nimeni însă nu vede chestiile astea.

   Ceea ce nu vrea să înţeleagă nimeni este că feroezii chiar nu fac abuz, numărul de balene ucise în Feroe nu vor pune niciodată specia în primejdie. Dar, de ce trebuie să se lege şi protestarii? Păi … uite, fac parte din familia delfinilor, hai să le denumim delfini, ăia care habar nu au se vor gândi rapid la Flipper şi cât de drăguţ era el… Buuun! Ce să mai adăugăm ca să provocăm indignare? Păi hai să zicem că le dau liber copiilor de la şcoală să se ducă să vadă cum se omoară balena. Ok, am aruncat-o şi pe asta ce am mai putea face? O aruncăm şi pe aia că e mare procentul de Hg din carne şi că ăştia nu le pot mânca şi le lasă pe plăji să putrezească. După care facem o comasare rapidă a festivalului din iulie, când e ziua lor naţională şi inventăm o „sărbătoare”, mai băgăm şi ceva din tradiţiile de acum 200 de ani şi ne iese „sărbătoarea în care tinerii îşi demonstrează maturitatea”… Sunt absolut convinsă că dacă era vorba despre orice altă ţară din Europa, eventual vreo putere economică sau SUA, nu inventa nimeni atâtea absurdităţi. Dar Feroele e mic cum trebuie şi amărât şi … „dă-i încolo de barbari, nu sunt ei în stare să riposteze”!

   Interesant este că oi se taie în masă, acum în octombrie. Pentru alea nu mai ţipă nimeni, de parcă nu sunt şi ele fiinţe,nu simt şi ele frică sau durere. Dar se aruncă mereu argumentul cel mai stupid „pe alea pentru astea le creştem!” sau cum mi-a yis un prost odată că balenele ie dăştepte şi oile proaste. Mde, acuma mâncăm animale în funcţie de inteligenţă, ce să îţi spun!

   Şi în încheiere, pentru că tot am deviat de la subiect, hai să te fac să râyi. Pe unul dintre siteuri cu ţipăcioşi indignaţi, una, o americancă, declarase ea foarte serioasă şi foarte convinsă: „De aceea economia americană este în declin, pentru că omoară jigodiile alea delfini”. Cum să lupţi împotriva atâtei prostii?

   Discuţia asta are atâtea aspecte încât aş vorbi până mâine. Poate odată şi odată vor învăţa şi oamenii să nu se mai arunce cu capul înainte şi să judece numai după ce li se pare lor, în funcţie de valorile lor, că e corect sau moral.

 31. zamolxus

  kaninusferoingus
  chiar dacă am să te dezamăgesc, motivele cu protestele la vînătoarea de balene sînt de cu totul altă natură. primul e financiar. anumitor domni li se strică piaţa, adică nu mai pot să-şi vîndă tot atîtea conserve de tuna, pentru care asmuţă aşa-zişii activişti pe capul vînătorilor. în plus e o cantitate mare de carne care satisface brusc o necesitate mare de carne. în aceste condiţii transformă totul într-o problemă politică de ecologie, pentru a distrage atenţia de la subiect. asta se cheamă diversiune politică. pentru a crea aceste proteste pe la spate le sponzorizează ca să nu ştie nimeni de ce şi cine au fost iniţiate. acum cazul japoniei cel mai mare consumator de balene. pentru că terenul arabil e limitat iar populaţia e foarte mare, terenul nu poate asigura hrana în general, fapt pentru care ei trebuie să importe o cantitate mare de carne. acest fapt a fost speculat şi e speculat încontinuare. pe scurt dacă cineva vrea să exporte carne de vită în japonia, trebuie să facă propagandă negativă la vînătoarea de balene, ca să-i forţeze pe japonezi să consume mai multă carne de vită în loc de cea de balenă. australia e exportatorul nr unu pentreu carne de vită în japonia, deci protestanţii sînt în general din australia. dacă japonezii mănîncă prea multă carne de balenă le strică piaţa australienilor, care nu mai pot vinde acolo aceeaşi cantitate de carne de vită. cu cerealele săracii japonezi n-au ce face pentru că nu cresc în mare, deci trebuie să tacă şi să-nghită, că doar n-o să mănînce iarbă de mare.
  deci vezi că problemele sînt puţin mai încîlcite decît par la prima vedere. eu care visam cînd eram tînăr la astfel de acţiuni ecologiste, am ajuns acum să le urăsc de-a dreptul după ce încetul cu încetul am aflat ce politică financiară se află în spatele lor, de-a dreptul penibilă şi scîrboasă.
  în general animalele se înmulţesc în funcţie de cerinţe nescrise impuse de natură pentru perpetuarea speciilor. o altă greşeală e speculaţia cretină cu rechinii, că aripioara dorsală ar conţine substanţe afrodiziace. cam fals! totuşi sînt exterminaţi în prostie, pentru ciorbă de aripioară dorsală de rechin, în asia care are o populaţie mare, deci şi cerinţă mare. aşa că săracul rechin e ameninţat rău de tot. de ce nu e bine? pentru că e o cantitate care depăşeşte orice rată de înmulţire matematic. de ce nu ar trebui? pentru că rechinul e sanitarul mărilor şi oceanelor aşa cum lupul e al pădurilor. cine mai curăţă apa de hoituri după aceea? asta ar însemna boli pentru multe specii din oceanul planetar şi lipsuri pentru noi oamenii.
  teoretic totul trebuie să existe într-un echilibru controlat. orice interdicţie aduce de la sine şi dezavantaje mari. balene sînt cît cuprinde, mai ales că ele au ejuns să se sinucidă în masă în semn de protest, deoarece poluarea distruge tot mai rău planctonul, unde se minte din nou că încălzirea globală. asta e din nou o diversiune politică, pentru a distrage atenţia de la subiect, poluarea, deoarece anumiţi domni nu vor să cheltuie pentru a reduce poluarea, mai mult ne ridică nouă preţurile pemtru o minciună mare, că vezi doamne încălzirea s-ardatora activităţii umane. fals! ea se datorează condiţiilor naturale prin care trece pămîntul în ciclicitatea periodică de mişcare în univers. pentru cele nici 3% datorate activităţii umane nu trebuie nici să băgăm în seamă deoarece e insignifiant total, în comparaţie cu cauzele naturale. da tot noi sîntem cei păgubiţi la buzunar la scară planetară cu o minciună ieftină, care nu are nici-un suport ştiinţific, ci e pur şi simplu o speculaţie politică financiară ordinară, de cea mai joasă spţă. adică acuz natura ca să te fur.
  numa’ bine!

 32. uf, da mult ai mai scris. Recunosc, ca pe sfarsit am mai sarit randurile. Da, e interesant. Deci oamenii aia isi taiau porcul, cum ar veni. Daca e asa cum zici e ok, desi totusi imaginile te cam socheaza. Eu sunt total impotriva chinuirii vreunei fiinte, impotriva uciderii din placere, cum este vanatoarea practicata de bogatanii zilelor noastre si de aceea am reactionat atat de violent. Iti doresc numai bine.

  • Bună, ştiu că am scris mult. M-am enervat nasol pe unii de pe net şi, mai ales, pe ale lor invenţii şi am zis să explic bine, să înţeleagă omu’ ce vreau eu de la el 😆

   Nici mie nu îmi plac animalele chinuite sau omorâte fără rost, pentru distracţia unora sau altora, dar aici chiar nu este cazul. Se poate să fie printre ăia care se ocupă cu vânătoarea asta şi entuziaşti, dar asta nu îi face să chinuie inutil animalele aşa cum am citit multe alte speculaţii şi afirmaţii făcute sus şi tare.

   Dacă am reuşit să mai fac puţină lumină,mă bucur. Tare încrâncenat ai mai fost! Dar, pe undeva, te-am înţeles, pentru că îmi aduc atât de bine aminte cum am făcut eu când am văzut prima dată aşa ceva. Am învăţat însă. între timp, că lucrurle stau, cumva, altfel.

 33. Ovidiu

  intr-un fel sau altul, toti trebuie sa traim. poate e o traditie la feronezi, taiatul balenelor, asa cum la noi e taiatul porcului. am citi ca multi clasifica acest obicei, drept crima, ok, dar taiatul porcului de craciun, taiatul mielului de paste si taiatul gainilor, ratzelor, etc, la romani, oare nu e crima? sau doar la altii e crima, la noi e ceva normal?

  • In primul rand, ovidiu, nu am uitat de mailulpromis, scuze. Nu am avut timp aproape deloc zilele astea.

   In al doilea rand, de cand incerc sa spun si eu acelasi lucru! Numai ca mi se da peste bot rapid cu argumente de genl: oaia-i proasta, „delfinu” e destept sau pe aia de aceea ii crestem, ca sa ii taiem sau pai, ce se compara porcul cu balena? Unii m-au intrebat de ce nu le prind in plase, ca sa le omoare mai … uman? Adica, le prind, le lasa sa moara in chinuri sufocandu-se dupa care le cara undeva intr-un hangar si le ciopartesc acolo ca sa nu mai fie marea rosie, ca sa nu mai tipe asociatiile de protectie a animalelor, ca sa stea oraseanul linistit ca nu vede nimic terifiant pentru constiinta lui de mancator de carne. Ipocrizie la maximum.

   Mai pe la inceputurile mele in ale campaniei mele anti-mailul cu pricina, dadeam de siteul unui oarecare bejeus, care se mai si lauda ca e avocat si caruia am incercat sa ii explic, in prostia mea, ca nu e chiar cum declara el cu patos acolo. Uite, daca vrei sa te amuzi, sa citesti ce a putut sa comenteze aici. Comentariile mele sunt cele cu kaninusferoingus, Andreea si Anonim (cele mai lungi), ca baiatul s-a gasit sa ma baneze ca sa nu il mai deranjez si am fost nevoita sa scriu sub Anonim. Ce m-a distrat cel mai tare este ca nu publica decat anumite comentarii si asta probabil ca sa dea peste bot si sa ii insulte pe cei care au tupeul si indrazneala sa fie de alta parere decat cea pe care el o are deja formata. Am avut cateva in care explicammai multe, pe care cred ca le-a sters rapid pentru ca nu au aparut niciodata. Asta asa ca fapt divers despre ingustimea unora.

 34. Ovidiu

  haideti sa fim realisti, sa incercam sa ne schimbam mentalitatea, daca vrem putem, trebuie doar sa lasam departe gandirea bunicii, bunicului, a mamei si a tatalui, nascuti, crescuti si traiti in salbaticia minciunii romanesti. oare ce pedeapsa primeste un leu, pentru ca ucide o gazela??? cati ani de puscarie face un tigru pentru ca omoara un mistretz? dragi romani, totul este natural. cati dintre voi au salvat un caine sau o pisica de pe strada? raspunsul e unul singur si e impotriva poporului roman. la vorbe suntem tari, dar la fapte suntem ……..

 35. Pingback: De ce sa nu crezi prostii de pe net « Antidepresive's Weblog

 36. Inspirata alegere, pornind inca de la titlu:
  „Când balenele se deghizează în delfini…” ! 🙂

 37. Pingback: Pui de pasare colibri salvat « Gabriela Elena

 38. dracidus

  Deci, cred ca e un intreg ritual voodoo aici. Danezii ca sa extermineze feroezii, baga, ma scuzati, au loc scurgeri de factori poluanti in apele feroeze, pestisorii aia, vai, saracii, mor de la poluare. Acum, o chestie nu o pricep, dar chiar bata-ma, Doamne, de o pricep. Chiar daca era cea mai protejata fiinta de pe fata pamantului, si era singura care feroezii o puteau manca, care era treaba umanitatii, care e atat de nesimtita, egoista, ignoranta si demagoaga incat sa-si bage nasosul unde nu le e treaba? Serios, vine cumva SUA sau UK sau oricare stat sa le dea feroezilor de mancare, zilnic, sa le faca ei viata mai usoara, doar ca sa nu omoare niste prostii de animale? Ca, in fond, animalele mor, ca si noi. Nu e o extraordinara placere sau neplacere in faptul asta, dar, diversitatea, uneori, isi gaseste sfarsitul. Si asta e, pentru ca nu avem dreptul sa judecam niste oameni care tot ce fac e sa isi doreasca o zi de maine, sa aiba ce pune pe masa. Nu fac ca ultimii caldarari, nu se dau peste cap ca juma de glob ca „Vai, din cauza efectului de sera, vom muri! Rusine, omului de rand, ca din cauza faptului ca nu a avut un cos de gunoi si a aruncat o cutie de plastic vom muri!”. Pur si simplu, chiar vor sa manance, atat. De ce trebuie sa-i judecam ca vor sa supravietuiasca? Am ajuns atat de josnici incat sa interzicem unora si altora dreptul la o viata buna, dintr-un egoism stupid si infectios? Mi-e scarba, greata, jena si inca cateva epitete bune cand aud de treburi de-astea. Doamne, ajuta, lumineaza-i, caci ei nu stiu ce fac… Doamne, ajuta-ne pe noi, printre ultimii normali ramasi, sa nu o luam razna… Nu mai e mult deloc pana acolo…

  Ce e mai trist e sa vezi o romanca cum sustine o tara straina de a ta. Eu sunt o fire pro-(r)Romanica. Iubesc tara asta, inteleg anumite treburi care au loc in cadrul ei, dar pe de alta parte, ca roman, o iubesc pe Andreea asta, pentru ca poate si ca sustine dreptatea si moralitatea pentru a apara alt neam. Sper doar, si voi ramane cu speranta, ca atunci cand va fi momentul, sa ne aperi si pe noi, cei ramasi in urma, cum poti mai bine:)

  • România o apăr şi mai abitir, pentru că e acasă pentru mine şi pentru că nu îi suport pe cei care o vorbesc de rău. Întotdeauna m-a înfuriat nedreptatea, mai ales cea pornită din ignoranţă şi minciună. De aceea vorbesc pentru feroezi, nu mi se pare normal atâta mizerie verbală şi violenţă împotriva unei ţărişoare care nu ştiu dacă a supărat vreodată pe cineva cu ceva, numai pentru că o mână de activişti obsedaţi nu sunt de acord cu ce mănâncă feroezii. Şi mai ales mă uluieşte reacţia unor români cărora nu le place că o întreagă lume ne pune etichete, dar se grăbesc să împroaşte cu noroi şi să bată cu pietre aşa, ca răzbunare. A prostului.

   Aşa cum mă calcă pe nervi modul în care unii străini privesc România. De la tata cred că moştenescîncrâncenarea asta şi speranţa că, într-o zi, oamenii vor înceta să se mai atace între ei inutil.

 39. Saru’mina.
  Eu abia acum am ajuns sa citesc ce ai scris aici.
  Am citit tot si unele comentarii si nu pot sa spun decit,felicitari.
  Felicitari ca ai avut bunul simt sa aperi tara care te-a adoptat,la modul cel mai doct cu putinta.
  Felicitari pentru limba scrisa-daca vezi cum scriu romanii din romania pe bloguri,te crucesti.
  Si,mai ales felicitari ca ai adus in discutie statul care,de la razboiul mondial incoace a initiat toate razboaiele din lume,SUA.
  Sint roman din Romania,dar iti multumesc in numele…Feroezilor si in numele tuturor acelora care inca mai apreciaza valorile normale-care au cam disparut si din Romania.
  In eventualitatea ca mai scrii,mi-ar place sa mai aflu despre Insulele Feroe,despre cultura lor si alte.
  Sa-ti dea Dumnezeu cite un pic din tot ce iti doresti si primeste un pic si de la noi,fam.Nistor.
  Alexandru.

  • Mulţumesc tare mult pentru cuvintele frumoase.

   De scris am mai scris despre Feroe, mai sunt nişte articolaşe şi filmuleţe pe blog. Şi am să mai scriu pentru că iubesc mult locurile astea. Mi-aduc aminte, copil fiind, tata îmi spunea mereu că „omul sfinţeşte locul” şi nu înţelegeam eu chiar 100% ce vrea să îmi zică. Când am făcut eu cunoştiinţă cu insulele Feroe, m-am gândit la asta. Dacă un popor atât de micuţ, care a fost chinuit rând pe rând de vikingi, de piraţii algerieni sau turci, de ciuma bubonică, de norvegieni şi mai apoi de danezi, a reuşit să răzbată şi să-şi păstreze limbă, obiceiuri şi tradiţii şi au făcut din nişte stânci bătute de uraganele Atlanticului o ţară care poate fi cu uşurinţă considerată în rândul ţărilor europene bogate ca dezvoltare, atunci nu ştiu cine are dreptul să vină să împroaşte cu noroi.

   SUA nu mi-a plăcut niciodată, nu vreau să jignesc pe nimeni şi rog să nu mi se ia în nume de rău. Este o ţară frumoasă, dar nu mă împac cu mentalitatea şi demagogismul multora dintre ei. Am lucrat pentru americani şi ştiu cum ne tratatau, eram cei mai proşti şi mai leneşi, desi ne respectam termenele şi munceam pe brânci pe o cincime din salariul unui inginer din SUA si cu program uneori si de 12 ore.

   Vă urez şi eu toate cele bune şi te mai aştept pe la mine.

 40. George

  Intr-o zi, am fost la tara la socrul meu. Fericire mare ca a ajutat pe cineva mai mult timp si a primit un miel. Ce sa faca omul cu un miel, decat sa-l taie si sa-l manance. Pentru masacru s-au strans rude din toate colturile satului, nu prea multe, cate trebuiau. Printre rude, era si finul socrului meu, un copil de 10 ani. Eu nu am putut privi sau ajuta, dar copilul de care va spuneam, nu doar ca a privit, ci a si ajutat, pentru ca este un copil din sat si asa cunoaste el lumea. Asa ca jumatate din lighioana a macelarit-o singur. Moldova, Romania.
  Iar asta nu-i doar la noi. Anual, aproximativ 45 milioane de curcani sunt gatiti pentru ziua speciala a americanilor „Thanksgiving”. Oare cum o arata Raiul curcanilor, dupa 300 de ani? Alt lucru care merita atentie este asta: am citit mai demult ca balenele mici (ori pui, ori specii), sunt uneori denumite delfini, nu mai stiu de ce. Am primit si eu un spam cu poze si filme despre balene, ucigasi, etc, dar am primit si o gramada de spamuri ca trebuie sa depun bani pentru nu stiu cine, nu stiu unde, ca sa salvez oameni. Nu am depus bani, nu mi-au placut nici imaginile/scenariile filmelor. Daca eu aveam 10 ani, eram pasionat de balene si inca nu ma interesa prea mult partea „erotica” a internetului (>50%), atunci un astfel de mesaj m-ar fi socat. As fi avut profunde traume psihologice. Toata viata! Dar desigur, oamenii care isi doresc sa „protejeze” natura, fac asta cu orice costuri. Am peste 30 de ani, incerc sa evit urateniile de pe internet si ma bucur ca Adreea a adus un pic de lumina asupra unui punct negru care se plimba agale prin casutele noastre de email. Si eu am ramas socat de imaginile prezentate si nu m-as fi gandit, poate, niciodata la acele imagini in felul in care am citit acest blog. Iti multumesc Andreea, indiferent de natiune, specie, limba!
  P.S.
  Cateva lamuriri: Am inteles tot ce ai scris in limba romana. Nu am citit niciodata revista despre care ai spus in blog, pacat ca i-ai facut publicitate. Ce oare mananca o balena si in ce cantitate? Ce este oare agenda-settings pe internet, alege altcineva ce citim/vedem sau suntem noi cei care cautam lucruri interesante pe internet?

  • @George, mă bucur că ai adus vorba şi despre treaba cu mielul. Adevărul este că majoritatea celor care înjură oripilaţi fiind de imaginile respective nu cred că au avut vreodată „ţară”. Nu ştiu eu cum au ei impresia că se sacrifică animalele celelalte şi mă amuză teribil declaraţiile de genul „găina / oaia e proastă”, iar „balena e deşteaptă”. Ca şi cum gradul de durere al animalului scade odată cu „inteligenţa”.

   Ai dreptate şi când spui că noi alegem ce să căută pe net, numai că asta o fac oamenii cu discernământ şi care îşi pun întrebări, nu cei care iau de bună mailul pe care l-ai primit şi tu şi eu şi nenea acela virulent. Nu ştiu dacă le-am făcut reclamă, dacă da, să le fie de bine! Nu au avut nici măcar bunul simţ să răspundă la mailul pe care l-am trimis, ba, mai mult, au publicat o ştire fără să verifice. Treaba lor, răul deja a fost făcut.

   Acuma ca să îţi răspund la întrebarea despre balene: şi balenele pilot şi balenele Orca (balena ucigaşă) fac parte din familia dolphinoide. Unii, mai Gică contra, le tot numesc delfini, seamănă cât de cât deşi nici la dimensiuni şi nici la comportament. Este şi asta o tactică dezinformare. Omul când aude cuvântul „delfin” se gândeşte automat la Flipper, delfinariu, chestiile alea mici drăgălaşe şi jucăuşe care salvează oameni. Îţi dai seama ce efect are asta asupra firilor slabe şi neinformate (ca să nu zic ignorante)!

   Nici eu nu sunt indiferentă la văzul pozelor respective şi ţin să îţi spun că am făcut îngrozitor de urât când am văzut prima dată balenle vânate. DAR, am primit o lecţie importantă de la oamenii de aici şi de la viaţă: dacă vrei să mănânci trebuie să accepţi şi modul în care ţi se asigură hrana. Şi mai ales, am învăţat să nu mai judec numai în conformitate cu ce cred eu că e moral sau nu.

   Îţi mulţumesc pentru comentariu şi te mai aştept. Crăciun Fericit!

 41. Alina

  Buna Andreea, ma bucur ca exista persoana ca tine una la un milion care sa isi dea tot interesul pentru a aduce lumina acelor persoane care nu aveau habar despre ce era vorba in acele e-mailuri . Recunosc ca la prima vedere am ramas socata cand am vazut pozele dar ca sa nu fac ca toti „desteptii” acestia care le stiu pe toate si sar sa vorbeasca, am ales sa ma informez si apoi sa imi dau cu parerea. Tot ce ai scris este foarte interesant si de bagat la cap, se pot invata multe daca ai vointa si putina incredere ca omenirea se poate schimba incetu cu incetu. Desi am 20 de ani pot sa spun ca am inteles toate subiectele abordate plus putina istorie . Multi nu inteleg ca sacrificarea oricarui animal nu conteaza specia, este acelasi lucru iar carnea este strictul necesar vietii oamenilor. Acei oameni ar trebui sa fie luati ca exemplu au trecut prin atatea , si acum se gasesc niste persoane impertinente care sar in capul lor ca ucid balenele pentru carne. Intr-o tara daca pot spune mai saraca si cu preturi foarte mari singura modalitate e aceea de a apela la natura. Noi ramanii taiem porci, gaini, rate,etc iar ei ucid balene. Acum care este diferenta oameni buni? Fiecare traieste cum poate. Nu au dat la nimeni in cap,ei isi vad de viata lor si atat.
  Bravo Andreea pentru voita de care ai dat dovada,chiar daca nu ai reusit sa ii convingi pe toti despre lucrurile astea nu iti face probleme,fi multumita ca persoanele astea putine care au inteles adevarul o sa povesteasca mai departe,poate intr-un final le vine mintea la ca si celorlalti. Pana una alta nu iti mai face nervi cu nimeni,tu ai povestit tot ce stii ca noi sa avem macar o idee despre ce se intampla acolo. Toti suntem in aceeasi masura sa ne hranim prin metode proprii, pe cine a interesat a citit ce ai scris si a bagat la cap multe lucruri interesante de care eu una nu am auzit in viata mea. Ai grija de tine si nu te schimba pentru nimic in lume. Un Craciun Fericit si sa iti dea Dumnezeu tot ce iti doresti .Te pup

  • Dragă Alina, nu vârsta îţi oferă discernământ şi dorinţă de informare. Nu ai idee ce mult m-a bucurat comentariul tău, pentru că tocmai cei foarte tineri se reped să acuze şi este pur şi simplu recomfortant când mai apar şi cei ca tine care vor să afle care este adevărul. E păcat că mulţi nu vor nici măcar să creadă ceea ce încerc eu să spun mai ales pentru că nu au de unde ştii multe lucruri şi nici nu au răbdarea ncesară să se informeze. Impulsivitatea rămâne o trăsătură caracteristică nouă, românilor, şi trebuie să recunosc că şi eu am trecut prin faza respectivă, mai mult sau mai puţin. Am avut însă parte de nişte părinţi care mi-au băgat în cap că cel mai inteligent este să te informezi mai întâi şi mai apoi să judeci. De aceea am şi încercat să explic, cum am ştiut eu mai bine şi mai ales că am şansa să fiu în contact cu chestiunea respectivă.

   Îţi mulţumesc şi pentru comentariu şi pentru urări şi te mai aştept „prin zonă”, bineînţeles dacă te mai interesează şi alte subiecte. Crăciun Fericit şi ţie şi celor dragi ţie!

 42. Pingback: S.O.S. – Salvaţi delfinii Calderon! « joy

 43. Acum, cand asteptam ca peste ultimul “0″ din anul 2010 sa cada hotarat un “1″ si sa trecem in anul 2011, iti urez sanatate, fericire si implinirea celor mai frumoase dorinte ale sufletului tau!
  LA MULTI ANI!
  http://www.crosscards.com/cards/holidays/new-year/joy-peace-health.html

 44. countess

  National geographic este o revista pt noi , muritorii de rand . Ea este guvernata de un cuvant magic: marketing. Cercetatorii , de orice fel, nu.si publica studiile si rezultatele in National Geographic, ci in alte reviste de care eu , tu si altii nu stim. Dar care in cercul lor, a cercetatorilor, is recunoscute. Ma refer la reviste de medicina , biologie moleculara , geromorfologie , geologie ( pt feroe cam astea), meteo etc. Reviste de care nu se aude ca nu au marketing bun, au rezonanata numai la cine trebuie.Acele reviste respectale cand dai peste. Restul, cum sunt National Geographic numai preia informati si atat. Plus ca e facuta dupa grupul tinta caruia i se adreseaza si care o cumpara. Marketing.

 45. monstruletzu

  Draga mea Andreea,

  Recunosc ca am inceput sa citesc articolul tau sperand ca imi vei da macar un motiv pe care sa-l numesc „decent” pentru ceea ce se intampla in Insulele Feroe.
  Dar nu, imi pare rau, nu ai reusit sa ma convingi, cu toate linkurile pe care le-ai dat si afirmatiile „bine documentate”.
  Este trist ce se intampla si nu pot sa iti inteleg punctul de vedere.

  Din cauza acestui gen de pareri gasesc ca nu am evoluat deloc fata de Evul Mediu.
  O zi buna

  • Asta este parerea ta si nu sunt eu cea mai in masura sa ti-o schimb. Si totusi… situatia privita de departe este complet deformata si imi pare rau ca oamenii refuza sa inteleaga lucrul acesta. Mai rau, jignesc fara sa gandeasca si fara sa isi puna problema ca nu toti avem aceleasi pareri sau mod de a privi diferitele aspecte ale vietii.

   Ceea ce am scris chiar este bine documentat. Pentru ca m-a interesat subiectul, pentru ca sunt pasionata de istoria, traditiile si obiceiurile lor, pentru ca nu imi place sa sustin ceva fara dovezi clare. Si pentru ca urasc nedreptatea sub orice forma a ei. Chiar si atunci cand imbraca hainuta unei asa-zise „indignari”.

   Daca esti vegetarian ai tot dreptul sa critici. Daca nu … exista o vorba: „Daca mananci carne, trebuie sa si accepti modul in care acea carne iti ajunge in farfurie”. Eu subscriu. Si atat.

   PS. de curiozitate totusi, cam ce crezi tu ca „se intampla” in insulele Feroe? Concret.

 46. @kaninusferoingus, @all,
  Va salut si va citesc cu deosebita placere!
  Tot binele din lume si multa putere de munca!

 47. Salutare. Am un proiect in derulare si m-as bucura foarte mult daca intr-un fel sau altul te-ai alatura si tu. Din teroe esti singura persoana pe care o „stiu” Sa imi raspunzi pe mail… Merci mult.

 48. Nobody

  Ok, presupun că aici este secțiunea potrivită.
  Curaj, hmmm… Care este diferenta a posta aici sau în altă parte? Exact, diferența este cenzura și cosmetizarea la bunul tău plac. În altă ordine de idei, curaj să înfrunt ce? Un nas rupt? Un cap spart? E o diferență de opinii, și atât. Oricum, nu voi zăbovi eu pe aici dacă nu am cu cine să vorbesc. Am spus ce am avut de spus, măcar atât am putut face. Și o voi mai spune încă o dată, și încă o dată, și de câte ori îmi vei da ocazia. Pentru că m-ai invitat, am venit. Ce om discuta, om vedea…
  Sper să dai dovadă de fair play și să fie justificată fiecare afirmație sau acțiune pe care o vei înainta referitor la comentariile mele. Așa voi proceda și eu, îmi voi argumenta fiecare afirmație.
  Până la un răspuns din partea ta, toate cele bune!

  • Bun. Deci sa inteleg ca te-ai hotarat sa vii pe blogul meu „cosmetizat” unde public numai ce imi „convine” numai ca sa provoci in continuare in acelasi mod agresiv? Sa continui sa ma hartui cu aceasi atitudine condescendenta?

   Din punctul meu de vedere, problema este foarte simpla: ti-am oferit acest „teren” tocmai pentru ca de obicei particip la discutii, fie ele si de genul celor pe care tot ai incercat sa le provoci. Doar ca am scris o gramada de comentarii ca raspuns la tiradele tale interminabile, dumnealui Neuronu nu a catadicsit a le aproba. Nu din cauza ca erau pline de “vulgaritati”, “insulte si injurii”, asa cum te-ai repezit sa ma acuzi (cea mai buna aparare e atacul, nu?!), ci pentru ca i s-a parut lui „anormal” ca reactionam atat de des la diferite prostii scrise pe acolo. Asta este diferenta dintre blogul respectivului si blogul meu. Tu te-ai grabit sa tragi concluzii si sa continui sa escaladezi insultele numai pentru ca ti s-a parut ca nu mai am nimic de spus si te ignor. Dovada clara, printre altele, ca atunci cand esti ignorat, te ataci la extrem.

   Ma distreaza ca ai pus punct acelor monologuri kilometrice de vreo nu stiu cate ori si totusi … continui la nesfarsit. Ce vrei sa demonstrezi? Ca eu sunt o tampita / jigodie perversa si nerusinata / hidoasa / batuta-n cap / smechera de Ploiesti sau ce alte epitete (atat de delicate si de bun simt) ai mai gasit cu cale sa imi adresezi fara sa ma cunosti macar, fara sa stii nimic despre mine decat ca am scris un mic articolas in care incercam sa povestesc ceva despre locul in care traiesc (si pe care tu il urasti din rarunchi din motive care ma depasesc), tu fiind cavalerul cel fara prihana care are intotdeauna dreptate si stie mai bine ca oricine ce se intampla in locuri la mii de kilometri departare? Unicul capabil sa faca diferenta intre ce este rau si ce este bine?

   Ma distreaza mai ales ca vorbesti de decenta si de fair play, probabil exact pentru ca dai dovada de o acuta deficienta in directia asta.

   Trebuie sa recunosc ca ei un ego cat Palatul Parlamentului. Good for you, felicitari. Eu insa, nu am asa o disponibilitate sufleteasca sa sterg cu buretele atatea injurii cate mi-ai adresat din august incoace si sa devin brusc, un conlocutor docil si dragut. Am sa iti redau mai jos doar un mic citat din ultimul comentariu pe care mi l-ai adresat. Sincer, cred ca cineva trebuie sa fie nu tocmai normal ca sa mai astepte un raspuns politicos dupa asa ceva.

   „Haide cucoană, fă pași și cântă la altă masă că deja plictisești cu aceleași texte! Se pare că nu știi nici măcar să pierzi, darămite să pierzi cu demnitate. Mă pot “bate” pe ce teren vrei tu, Atâta timp cât nu ai ce contraargumente să aduci, ale mele rămân aceleași. Numai că e mai bun un teren neutru, unde să nu cenzurezi tu ce nu-ți place. Dacă te “ține” cureaua, vino tu pe orice teren. Condițiile sunt aceleași. Numai că nu place, nu-i așa, când nu poți face tu regulile? Eh, tu le-ai avut pe ale tale. După cum am spus, acum jucăm după mine.
   Cât despre disperare, văd că tu dai în spume, nu eu… Eu pot vorbi cu tine cu zâmbetul pe buze, deci unde e disperarea? Cine de cine vorbește? Întelegi oare că deocamdată, mă joc cu tine? Tu realizezi oare, că cu cât cadorisești pe alții cu termenii tăi, de fapt te definești pe tine? Iar eu te aduc acolo, încât să îți dezvălui adevăratul caracter și temperament, să demonstrezi tuturor că astfel, am avut dreptate.
   Unu la mână, nu poți și nu ai cum să dovedești că ai dreptate, nu ai nici o șansă cu mine, atâta vreme cât iei atitudinea șmecherului de Ploiești. Am fumat șmecheri de Ploiești. După cum am spus, mai bine îți recunoști cu demnitate slăbiciunile și lacunele și putem continua discuția în parametri normali. Nici eu nu sunt perfect.
   Doi la picior, pot continua discuția la tine pe blog, atâta timp cât îmi vei răspunde cu decență și, nu vei mutila comentariile mele așa cum probabil ai făcut cu cele ale altora. Vrei o părere sinceră, ai avut-o pe a mea. Ce sens are un blog cosmetizat, cum dă mai bine deținătorului său? Mai e credibil oare? Dar așa… Un subiect expus fără perdele, va atrage aprecierea vizitatorilor. Bineânțeles, în limita decenței. Acum, insultele care se demonstrează cu argumente, nu mai sunt considerate insulte. Cât este adevărat ceva, sunt de acord cu orice!”

   Dupa cate observi nu ti-a „mutilat” nimeni nimic. Nici macar comentariul de mai sus. Poate ca daca ai totusi decenta sa recunosti ca ai fost de o marlanie crasa fara sa fi fost macar provocat, poate ca mai ai o sansa chiar sa raspund la niste intrebari. Am sa te scutesc de vreo mistocareala inutila la adresa remarcii mele si te asigur ca nu am facut-o din ingamfare, ba dimpotriva.

   Dar apropo, oricat ai incerca tu sa iti scuzi comportamentul, insultele, chiar si alea „demonstrate cu argumente”, tot insulte se cheama si nu fac cinste nimanui. Ca fapt divers.

   Ah, si as mai adauga ceva. Limiteaza-ti injuriile la adresa mea daca chiar ai o problema si nu te mai lua de familia mea in mod inutil. Nu ai absolut niciun drept.

   PS. Ca fapt divers, tara aia in care traiesti tu, tortureaza si omoara tauri pentru distractia boborului. Ba, mai mult, mai are si toreadori … copii. Si totusi tu tipi pe niste siteuri romanesti cu trei lulele de trafic despre … vanatoarea de balene feroeze. Oare ai gatat protestele impotriva coridelor sau ti-e teama ca te arunca spaniolii de-a dura inapoi in patria muma daca sufli ceva? :mrgreen: Ai gasit si tu un loc mic si indepartat unde nu ai sa ajungi vreodata si pe care poti sa incerci sa il desfiintezi. Si te-ai impiedicat de mine care traiesc acolo.

   Ii poti transmite salutari si lui neica Dediu (am eu o banuiala vaga ca pe blogul lui ai dat de mine, daca nu te-o fi pus chiar el sa ma „ataci”).

   Nu iti urez toate cele bune, pentru ca atunci chiar as fi o ipocrita. Dar asta e… cum ziceai? A da, fumata. M-ai acuzat deja ca sunt.

 49. Nobody

  E bun, m-ai chemat aici pentru a mă lua în pleaznă, sau pentru a-mi lumina nelămuririle? În fine, ești la tine „acasă”. Aici m-ai prins. Cât despre injurii, subliniază-mi și mie o singură injurie mai gravă decât a ta. Subliniază-mi unde ți-am atacat și ți-am insultat familia. Subliniază-mi și mie injuriile din textul inserat. Se pare că avem opinii diferite despre ce inseamnă o injurie. Mârlan nu am fost mai mult decât tine Kanin, poți considera atitudinea mea drept reacție la atitudinea ta și dacă nu îți place, trebuie să îți ridici semne de întrebare. Recunosc că sunt obraznic, însă nici tu nu prea suferi de sfială.
  Ok, eu unul sunt dispus să trec la un limbaj mai moderat. Dacă îți poți depăși și tu anumite fixuri, ar fi ok.
  Ca fapt divers, în țara în care trăiesc eu sunt provincii care au oprit coridele. Este un fapt îmbucurător ținând cont de faptul că inițiativa le aparține chiar lor. Acesta este aș putea spune, un progres uman, în care cei implicați au ajuns la concluzia că este inutilă această practică.
  Nu urăsc acele insule, departe de mine ideea asta. Dimpotrivă, au o frumusețe aparte, dar asta este meritul mamei naturi. Nu pot spune că am ceva anume nici cu feroezii.
  Ceea ce m-a determinat să pornesc, hai să spunem așa, ofensiva asta, ai fost tu. Probabil că multe dintre proteste s-ar fi stins așa cum au și apărut pe net. Repede ca un foc de paie! Însă tu, ai decis că mai trebuie aruncate niște paie pe foc. A fost deranjantă atitudinea ta arogantă și ușurința cu care ai împărțit cuvinte ca „ignorant”, „idiot”, „imbecil” și lista poate continua. Cu alte cuvinte, păreai a spune: „pffff, mujicilor, voi sunteți niște fraieri inculți și nedocumentați. Ascultați aici la mine adevărul!”.
  Dacă vei reparcurge propriile-ți comentarii, vei realiza poate că era ceva de genul tu erai deșteapta, iar noi ceilalți eram fraierii.
  Partea mai urâtă a fost cea în care ai încercat să ne minți, am mai discutat aspectele. Nu înțeleg de ce ar pretinde cineva să nu crezi o versiune, iar cea prezentată de el să fie și cu părți false? Nu înteleg, de ce ar invita cineva la o documentare mai amănunțită, iar ceea ce se descoperă să nu convină? Nu asta era ideea? Să fim în stare să găsim și singuri adevărul? Fără intervenția ta eram incapabili oare să gândim?
  Mmmm? Poate îmi răspunzi și mie acestor întrebări. M-au intrigat toate astea și, zău că am reflectat doi ani de zile dacă să mă implic sau nu. Dacă nu aș fi cunoscut unele lucruri despre cetacee, treaba ar fi rămas moartă și m-aș fi complăcut în ignoranța mea. Dar văzându-ți unele afirmații, atunci, eram stupefiat și nu puteam să nu mă întreb: „Oare femeia asta e nebună sau își bate joc de noi?”.
  Am să încerc să nu mai scriu atât de mult.
  Iar despre replica ta acidă de la final, ei bine, dă-mi voie să îți răspund. Nu am nici un fel de frică să fiu aruncat înapoi în patria mumă. Adevărul este că din multe privințe chiar aș vrea să mă pot întoarce înapoi, a trebuit să plec pe meleaguri străine pentru a conștientiza valoarea celor natale.
  P.S.-nu mi-o lua în nume de rău că sunt sincer cu tine. Este o părere generală, despre ceea ce ai lăsat tu însăți să înțeleagă oamenii despre tine.

  • De ce intrebi? Plezneala are voie sa fie executata doar de tine?

   Nu serios, acuma ma intreb daca sa rad sau sa plang. Te dai civilizat si sincer si continui cu acelasi ton extrem de agresiv. Nu serios, chiar ai impresia ca „femeia asta nebuna” (nu mai mi se aplica „periorativul” cucoana?) iti va raspunde la vreo intrebare pusa la modul asta?

   Cat despre familia mea, ai avut tupeul sa te iei de sotul meu dupa un comentariu facut, de altfel, cu buna credinta. Chiar ai impresia ca iti accepta cineva asa ceva? Eu una, cu lucruri de genul asta chiar nu glumesc, asa ca nu mai incerca sa dregi busuiocul pentru ca nu reusesti Ai incercat tu sa imbraci chestia respectiva intr-o aparenta de deductie „logica” dar oi fi eu nebuna cum zici tu, proasta insa nu scrie pe fruntea mea.

   Ceea ce ma amuza in toata cruciada asta a ta de Internet este faptul ca nu am afirmat vreodata ca sunt de acord cu modul in care isi procura feroezii o anumita carne, ci am protestat impotriva modului in care este prezentata problema. Nu iti face griji sunt destui care chiar cred, mot-a-mot, diversele exagerari si inventii. Poate ca tu esti mai destept si nu o faci, foarte bine. Insa modul in care continui sa mi te adresezi imi demonstreaza ca problema ta sunt eu si nu chestiunea respectiva (nu ai scris nici macar un cuvant despre vanatoare in ultimul comentariu). Perfect. Atunci spune-mi ce astepti de la toata sarada asta? Eu sa iti dau dreptate tie? Sa imi torn cenusa in cap pentru ca mi-am expus parerea? It will be a snowy day in hell, cum spune hanglezu’.

   Ca sa nu mai spun ca ti-a luat „doi” ani ca sa imi „raspunzi … chiar ai impresia ca m-am nascut ieri si pot sa cred asa ceva?

   Din punctul meu de vedere, atata timp cat continui sa folosesti acelasi ton, nu stiu daca mai are rost sa continui … monologul. Pentru ca nu este o discutie, tu o tii una si buna cu aceleasi texte si acuze, iar eu, sincera sa fiu, nici acum nu reusesc sa inteleg ce vrei de la mine. Sa discuti despre balenele pilot si modul in care sunt vanate in niciun caz. Nu am chiar asa de mult timp de pierdut in polemici interminabile despre presupusele mele defecte asa ca prefer sa ma retrag.

   PS or fi alea cateva provincii care au desfiintat coridele, dar sudul nu o va face. Asa cum Pamplona nu va renunta la celebra cursa. Asa cum nu vor disparea toreadorii maturi sau copii si in spatele carora este o adevarata „industrie” de imagine. Asa ca poate ar fi cazul sa iti indrepti energia catre tara in care traiesti. Sau poate catre Romania unde cateii sunt otraviti in strada, batuti sau schingiuti, arsi de vii si nimeni nu face nimic. Lasa-i tu pe feroezi si carnea lor de balena (sa ii zic delfin ca sa nu iti jignesc cunostiintele despre cetacee?).Sau vara-te intr-unul din vasele lui Paul Watson. Ala se mai da mare ca salveaza balene. Poate intri in istorie, cine stie?!

 50. Nobody

  Bănuiam că exact acesta este motivul pentru care m-ai chemat pe terenul tău. Ai vrut să-i arăți țopârlanului cine-i șeful, transformându-l din vânător în vânat. Ce ai gândit tu, în sinea ta? „O să-i dau o lecție de o să mă țină minte!”.
  Recunosc că ești destul de abilă să eschivezi de la esența problemei, cât despre tonul miștocăresc și agresiv pe care îl abordezi cu toți cei care nu sunt de acord cu tine, dovedești că de fapt nu ești dispusă la nici o discuție normală. Dacă și ultimul meu comentariu a fost insultător și agresiv, vezi vrăjitoare unde nu sunt. Și asta se cheamă în general paranoia. Cum ar trebui să fie tonul meu?!? Ah, vai, gulu-gulu?
  Păi, haide să fim o clipă sinceri și să vedem lucrurile așa cum sunt. tine nu poate sufla nimeni că te ofilești, dar în schimb tu ai dreptul să folosești orice ton ai chef, cu oricine? Pozezi în victima care este insultată la fiecare colț, însă nu te sfiești să arunci tu însăți cu chestii de gen gibon, idiot, mârlan, neandertalian, ignorant, imbecil, etc? Ai spus așa ceva chiar și oamenilor care nu ți s-au adresat ție în mod direct. Îți reamintesc faptul că și pe mine m-ai cadorisit cu astfel de „alinturi”, drept argumente la comentariile mele. Da, așa fac copiii când nu mai au ce spune… Tu ești prost! Ba tu ești mai prost! Apoi, mai este chestia de aroganță și ironie, tu însăți ai intrat in concepțiile și mentalitatea noastră, cu bocancii cum s-ar spune, cu o atitudine arogantă și făcând din subiectul prezentat, o ironie ieftină. De ce te deranjează când ești miștocărită la rândul tău? E greu de înțeles că orice acțiune are o reacțiune? Eu măcar nu mi-am făcut iluzii, mi-am asumat riscul a ceea ce mi-ai întors cu atâta bunăvoință. După cum am spus, mă aștept la orice din partea ta, inclusiv la nimic. Pretinzi civilizație și politețe, dar în schimb nu te ferești tu însăți să te dezbraci de caracter? Cum vine asta, au doar unii voie? Da, am înțeles., vrem egalitate dar nu pentru căței…Iar faza cu trolul… cred că ai făcut scandal inutil pe o mulțime de site-uri, mai mult ca mine.
  Chiar și acum o ții cu o miștocăreală care zău că nu își are sensul. Tocmai de aceea, o să fie ultimul meu comentariu aici. E clar că nu se poate discuta cu tine atâta vreme cât nu ești capabilă să îți asumi riscul a primi ceea ce oferi.
  Tocmai de asta, am să atac problema delfinilor, pentru că ăsta era subiectul și, tot despre asta era vorba la modul general și ieri. Poate sunt prea subtil și am lăsat de înteles altceva? Sau poate ești tu prea abilă și te-ai prefăcut că nu pricepi? În fine…
  Poți să le spui delfini, da! Pentru că este timpul să nu mai min… Să nu mai informezi greșit oamenii. Dacă tot ai o informație, să fie cea corectă, nu?
  1- ideea este că înșiși localnicii Feroelor se laudă că vânează delfini, nu este nevoie să te „erijezi” tu pentru ei, și să minți că nu se întâmplă asta.
  2- globicephala melas este un delfin, clasificarea sa în ordinul cetaceelor este destul de strictă. Chiar autoritățile în domeniu declară că este denumit balenă datorită mărimii dar că strict, este delfin. Nu mai este necesar să ne aburești cu ideea contrarie.
  3- chiar nu era necesar să ne minți că grupul de cetacee vânate eșuează de fapt la mal. Realitatea este că sunt hăituite de-a dreptul, și aduse la mal prin intermediul unei mândre flote, exact în cuțitele măcelarilor.
  4- Nu am susținut că cetaceele sunt vânate pentru plăcere sau pentru ritualuri de părăsire a pubertății. Doar că este o tradiție obscură care încă pregătește ideologic copiii. Sunt o căruță de fotografii în care apar copiii testând pielea cetaceelor, cu tăișul cuțitelor. Sunt fotografii cu copii trăgând la funie alături de adulți. Chiar nu era necesar să susții contrariul, de vreme ce părinții lor postează foarte mândri fotografiile cu bravii lor copilași care vor prelua tradiția cu onoare.
  5- nu era necesar să ne minți chiar atât de grosolan, cum că fetușii de cetacee sunt de fapt măruntaiele animalelor sacrificate. Chiar atât de idioți ne consideri, ușor de prostit cu o asemenea afirmație? orice prost poate vedea puiul bine definit, legat de maruntaiele femelei eviscerate prin cordonul ombilical.
  Am văzut ceea ce am văzut, fără texte și interpretările altora. Nu poți spune că sunt trucate aceste fotografii, de regulă ce sunt urcate pe internet de către chiar participanții la grindadrap. Și nu poți veni să pretinzi că ele sunt altceva decât par de fapt.
  Un alt motiv pentru care am spus că nu aș sacrifica și aș manca delfini sau cetacee, este pentru că am o considerație deosebită pentru ele. Nu are sens să pomenesc beneficiile prezenței sau intervenției lor în viața omului. Salvări de la naufragii sau atacuri ale rechinilor, vindecări de autism, sindrom Down și în general boli ale creierului uman, imposibil să nu fie cunoscute de către majoritatea oamenilor. Iar noi ca răsplată, îi dăruim zeamă de cârlige și cuțit?
  Normal că am să pun mai presus viața lor decât cea umana, în aceste condiții de abuz. Când omul a dus în ultimii 100 de ani la dispariția a peste 150 de specii, ce merit mai are să respire sub soare? Cum își justifică existența? Prin distrugere?
  În fine… Asta e optica mea, nu văd ce te-a deranjat așa de tare. Poate doar pentru că nu a corespuns opticii tale. Asta este… Scuză-mi impertinența de a vedea și altfel lucrurile. Ai avut niște porniri de parcă cine știe ce neadevăruri am spus. Tot ce am spus a fost documentat, chiar nu înțeleg de ce ai probleme cu acceptarea unor adevăruri.
  Cât despre căței, e o realitate tristă, datorată tot ignoranței umane. Din păcate, cât timp se va folosi omul de speciile domesticite, vor exista abandonări și înmulțiri ale acestora, necontrolate. Pe aici sunt legi conform cărora cei care își abandonează animăluțele să fie sancționați. Însă, cu adevărat, toate aceste probleme vor înceta atunci când nu ne vom mai folosi de animalele domestice. În acest caz, cele rămase, fie vor dispărea, fie vor fi exterminate, fie vor lua drumul pădurilor. Ce vorbesc eu, care păduri? Le-a distrus și pe acestea magnifica ființă numită om!
  Cam atât cu monologul meu… Nu am atașat link-uri cu poze. Cine o fi cu adevărat interesat, și le va găsi și singur. Ținând cont că și așa am fost numit demagog, am scris și prea mult.
  Până la o eventuală „revedere”, cine știe în ce condiții sau „teritorii”, ce îți dorești tu, să nu spui că îți doresc eu ceva cu ipocrizie.
  P.S.- nu am știut cine-i nenea Dediu până aseară, am urmărit trimiterea ta. Ai presupus greșit totuși. Ideile și inițiațiva au fost doar ale mele, cred că se poate observa o diferență.
  P.P.S.- îmi cer scuze pentru ce am spus despre consoarta ta. Recunosc că am sărit calul în privința asta, și am răstălmăcit contextul. Sper să interpretezi că am folosit cuvântul acesta la preiorativ…

  • Bun, acuma sunt si lesbiana. Pe asta nu am stiut-o, vad ca ma informezi tu cu atata larghete. Multumesc. Daca insa ai vrut sa imi jignesti sotul din nou, de data asta nu ai reusit decat sa fii olecuta (cum zicea bunica) cam patetic.

   In cazul in care ai avea bunul simt acela pe care ti-l arogi, ai fi remarcat faptul ca m-am enervat si te-am categorisit abia dupa ce ai facut cateva comentarii in care tonul tau numai politicos, ne-arogant si ne-mistocaresc nu era…. Nu cred ca am atacat pe cineva inutil si fara sa fiu provocata. Este interesant insa cat de mult te stradui sa demonstrezi opusul, logoreea de care dai dovada. Incep sa cred ca esti doar un tip limbut, extrem de narcisist si caruia ii place nespus de mult sa se auda (vada) vorbind (scriind). Care are impresia ca are intotdeauna dreptate, iar cand cineva nu ii acorda atentia sau respectul cuvenit se da de ceasul mortii sa il puna la pamant pe „nefericitul” care a avut proasta inspiratie sa i se puna impotriva. Periculoasa specie.

   Ooooo, intr-un final apoteotic ai ajuns si la subiectul delfini. Hai sa vedem:

   1. m-am referit strict la delfinii aceia micuti si gri, delfinii gri si nu la celelalte specii. Chiar am si scris asta mai sus in articolul meu. Mai mult, daca ai fi citit intr-adevar mai multe despre globicephalia, cum te lauzi, ai fi aflat ca in ciuda faptului ca sunt delfini, au comportament de balene. Nu numai dimensiuni. De aici si denumirea de long-finned pilot whale. De aceea se si foloseste termenul de „whaling” in cazul vanatorii si nu alta denumire.

   2. poate ca la inceput am crezut ca sunt balene din cauza numelui, dar nu mai este cazul de o buna bucata de vreme. De mai bine de doi ani. La restul de acuzatie ti-am raspuns mai sus.

   3. chestia cu esuatul… eh, aici ai dat-o in bara. Rau inca. Balenele pilot chiar esueaza, in general intra in fiorduri si nu mai pot iesi. Este legat de „sonarul” care le ajuta in general sa navigheze, aici nu ma pricep sa explic si nici nu ma bag. Nu a contestat nimeni ca sunt haituite, nu stiu de unde ai scos-o tu pe aia ca am „mintit” in directia asta. Am spus ca nu se duc dupa ele in larg, in general o vanatoare apare atunci cand sunt vazute in interiorul fiordurilor, aproape de tarm. Ca fapt divers, a fost un intreg scandal mai acum cateva saptamani. Au prins o familie de balene pilot, le-au pus GPS-uri (pentru ca, daca nu stiai, exista si studii facute de universitatea din Torshavn, extinse inca, asupra speciei respective, pentru ca nu sunt chiar atat de batuti in cap sa isi taie singuri una dintre foarte putinele surse de carne pe care le au) si au incercat sa le impinga in larg. Cum se procedeaza de obicei. Din motive neintelese de nimeni, s-au intors toate si au sarit pe plaja, iar intr-un final s-au vazut nevoiti sa le omoare pentru ca se chinuiau prea mult. Daca ai nevoie iti pot oferi si un link efectiv despre toata povestea asta.

   4. copiii. buuuun. Am ajuns si la subiectul asta. M-am luat intotdeauna de legenda care spune ca li se da liber de la scoala, in mod oficial, cand este o vanatoare ca sa se duca sa vada cum se omoara balenele si de faptul ca cineva o dadea cu copiii de 12 ani care omorau balena ca sa fie considerati adulti.
   Pregateste ideologic … Wow, nu mi-o spui si pe aia ca devin criminali in serie sau sociopati, cum o tot afirma unul si altul? Mai omule, de curiozitate, ai avut o „tara”? Bunici care cresteau porcul, gaina sau mielul? Ai vazut cum se taie? Ai participat la traditia „obscura” a calaririi porcului (de catre toti copiii familiei) dupa ce e omorat? La bautul de sange? La taiatul urechii? Copiii sunt curiosi si fascinati de mortaciuni (mi-aduc aminte ca toti copiii din vecini erau pe gard cand se taia porcul), daca negi chestia asta ori esti prea batran si nu iti mai aduci aminte, ori ai trait la bloc si nu ai vazut vreodata un animal mort decat ocazionalul catel nenorocos strivit de vreo masina. Ceea ce am sustinut eu a fost ca un copil NU participa efectiv la omorarea balenei, chiar daca zgarie ceva pe pielea ei, chiar daca trage de funie, chiar daca ii face cineva o poza calare pe balena moarta. Da, idioti sunt parintii aia care isi iau copiii cu ei, aici ai dreptate, dar poate ca ar fi cazul sa intelegi ca intr-un fel fac bine. Ii invata ceva despre viata (desi eu nu am sa fiu vreodata de acord, dar nu am dreptul sa judec chestia asta). Nu cred am intalnit la nicio natie atat respect pentru natura si animale in general cum am vazut aici. In niciun caz in Romania, cat mi-o fi ea de draga.

   5. aia cu maruntaiele m-a dat gata. Una dintre primele mele „experiente” cu balenele a fost cand, in primul an petrecut in Feroe, ajunsi cu treaba intr-unul dintre satele feroeze, in port am dat de ele insirate pe chei cu pui cu tot. Mi s-a si explicat la vremea respectiva de ce sunt si puii omorati. Asa ca… Se poate sa fi zis ceva de genul asta la vazul unei poze unde chiar erau maruntaie si nu pui, tot ce e posibil. Aici nu contest.

   Eu nu mananc carne de balena, pentru ca nu imi place, nu pentru ca le consider un fel de vaca sfanta a unei noi religii. Si nu, nu le consider mai presus de oameni, nu am ajuns chiar atat de cinica si fara suflet. Ca fapt divers insa, sunt dovezi stiintifice care arata ca asa cum sunt specii care dispar, tot asa sunt si o gramada de specii care abia acum se descopera. Asa ca teoria catastrofica cum ca radem tot, omoram tot, ducem la extinctie tot, nu mai e de mult verificata.

   Inca odata, poate intelegi de data asta, NU SUNT DE ACORD cu grindadráp, nu am fost niciodata. Dar ma agaseaza la culme inventiile stupide pe care le adauga unul si altul ca sa se faca cititi si sa castige trafic. Nu ii judec pe oamenii astia, asa cum o faci tu si multi altii. Pentru ca nicio natie nu e mai breaza ca alta, niciuna nu are vreo stea in frunte. Cat despre link-uri, iti sugerez sa dai o cautare dupa „Myndasavn” si „grindadráp”, ai acolo destul amunitie pentru interpretarile tale subiective. Pentru ca feroezii nu au facut niciodata un secret din practica respectiva si pentru ca nu are de ce sa le fie rusine. Nu sunt prima natie care omoara animale pentru carne.

   Inca odata, nu m-au deranjat parerile tale referitor la subiectul asta si daca ai fi atat de onest cat vrei sa te dai, ai fi recunoscut ca nu am vorbit urat niciodata cu cei care chiar au fost interesati sa discute civilizat despre el. Tu insa mi-ai sarit la beregata inca de la primul comentariu, ba inca ai escadalat in comentarii numai pentru ca ai avut impresia ca nu iti raspund (cand de fapt comentariile nu mi se publicau). Iar daca sustii altceva, atunci ai probleme grave de perceptie a realitatii.

 51. Nobody

  Pardon, sper să NU interpretezi că am folosit cuvântul „consoartă” la preiorativ.

 52. Nobody

  Am remarcat gafa, chiar nu am vrut să jignesc. Greșeala mea, știam că consoartă e valabil în ambele sensuri. Îmi cer scuze, chiar nu am vrut să iasă așa. Rectific așadar, mă refeream de fapt la „consort”. Dacă și acum e greșit, mă duc să mă împușc! 😛

 53. Mocanu Marius-Cristian

  de fapt sunt delfini,apartin de familia delphinidae,orca fiind cel mai mare membru al acestei familii

  • Pai, am si scris acolo: ” seamănă puţin cu delfinii, fac parte din aceasi familie cu ei, dar au comportamentul balenelor”

   Mi-aduc aminte ca am citit un articol in Enciclopedia Britanica unde precizau ca specialistii sunt impartiti oarecum in doua tabere. Unii care le considera delfini si unii care le considera balene din cauza comportamentului. Probabil de aici si denumirea de „whales” si nu „dolphin”.

   Oricum articolul l-am scris cu foarte multi ani in urma, sub impulsul momentului. Intre timp am mai citit, m-am mai informat. M-am implicat in chestia sta destul de mult, ce-i drept prin alte parti. O sa il modific, sunt convinsa ca mai sunt inexactitati.

 54. Mocanu Marius-Cristian

  poate ca unii oameni au crescut cu ideea de Fliper,acel delfin indragit de toata lumea din seriale si desene animate,oamenii obisnuiti-aici ma refer la acei oameni care nu stiu prea multe despre delfini-decat acele seriale sau desene animate la fel cum a spus si kaninusferoingus f dragalasi ,mici ,gri si cateva sute de kg,dar un delfin poate fi considerat si beluga sau balena alba dar numele ce conteaza este cel latin-delphinapterurus leucas- a se observa radacina delphin,masculul din aceasta specie poate atinge conform wikipedia 1500 kg,cel mai mare reprezentant al acestei familii a delfinilor a fost un mascul de orca cu o greutate de 10 tone,problemele care se pun pe acest site sunt doua si anume -mamiferele din ordinul globicephala sunt delfini sau balene,cea mai mica specie de balene este balena pigmeu,iar a doua problema este daca aceasta vanatoare este legala,acel termen whaling daca nu ma insel este un cuvant f vechi folosit pt vanatoarea de balene de zeci de tone ,poate si delfini dar in principal balene-acele creaturi cu fanoane si casalotul -cel mai mare pradator -fiind si cel mai mare membru al balenelor cu dinti,nu am vazut niciodata un delfin mai ales un delfin Calderon in realitate dar silueta acestui mamifer este clar cea a unui delfin,nu contest ca ei nu sunt vanati legal sau moralitatea acestei probleme -vreau doar sa informam oamenii care citesc pe acest site despre aceste minunate mamifere din aceeasi familie cu delfinii denumite balene dar strict vorbind ca si cum ne-am afla la ora de biologie vom spune ca ei sunt delfini,poate ca termenul de whling ar trebui sa se schimbe in dwoling atat timp cat mamiferele vaate sunt delfini in marea majoritate -termenul de whaling pare a fi un fel de arhaism -interesant de vazut unde se incadreaza in limba engleza,astept raspunsuri in acest domeniu.

  • In primul si primul rand NU se numesc „Calderon” ci „long-finned pilot whales”. Asta este denumirea biologica. Calderon este cuvantul spaniol pentru specia asta.

   „Whaling” este folosit la ora actuala pentru orice vanatoare de balene. Lor le spune „whales” si nu „dolphins”, deci termenul e oarecum corect. Si nu il folosesc numai eu, il folosesc multe alte tari vorbitoare sau nu de engleza. De fapt si de drept, ei denumesc „grindadráp” (cum ii zice in feroeza) „the grind”, care este un termen stupid si derutant. Mai ales ca in engleza „to grind” inseamna „a macina”, iar de aici se creaza o gramada de confuzii.

 55. Mocanu Marius-Cristian

  am vazut cuvantul delfin pus in ghilimele pe un comentariu la feroingus -desi cred ca este gresit pt ca delfin este corect din punct de vedere tehnic ca sa spun asa -probabil pt a diminua semnificatia cuvantului delfin dar din moment ce face parte din familia delphinidae acest lucru nu se poate intampla,pe de alta parte cuvantul balena poate fi pus in ghilimele asa cum este si pe wikipedia cand se face referire la delfininul calderon- globicephala melas,nu conteaza comportamentul lor ,probabil asemanator cu cel al balenelor sau denumirea din engleza pt ca toata lumea vorbeste engleza nu inseamna ca este si corect,probabil ca in alte limbi aceste mamifere sunt denumite numai si numai delfini sau numai si numai balene dar oficial se va tine cont de clasificarea in latina – limbaj oficial in acest domeniu,deocamdata sunt in familia delphinidae si nu cred ca ceva se va schimba vreodata pt ca eu cred ca genul si ordinul definesc trasaturi fizice,morfologice si asa mai departe,pe un alt site am citit ca delfinii calderon socializeaza cu alte specii de delfin ceea ce tradeaza originea acestei specii la aceasta famili de delfini,balenele propriu-zise,casalotul si narvalul fiind in genuri diferite si familii,oricum ar fi reprezinta un grup separat de familia delfinilor

  • Ok, foarte bine. Numai ca atunci te intreb, logic de altfel. De ce nu au fost denumite de catre specialisti „delfini pilot” sau „delfini cu aripioara lunga” ci „balene pilot cu aripioara lunga”? De ce pe langa engleza pe care tu o desconsideri nitel, avem termenul de „balena” si nu „delfin” si in alte limbi, dupa cum poti vedea mai jos:

   grindahvalur in feroeza (hvalur inseamna balena)
   grindehval in daneza (hval = balena)
   grindhval in norvegiana (hval = balena)
   grindval in suedeza
   pallopäävalas in finlandeza (valas = balena)
   grindhvalur in islandeza (hvalur = balena)
   baleia-piloto in portugheza
   ballena piloto (calderon) in spaniola

   Dupa cum vezi nu numai in engleza, cum sustii tu. Si astea sunt doar cele cateva limbi de care am putin habar.

 56. Mocanu Marius-Cristian

  long-finned pilot whales-a fost prima data clasificat in 1809 de thomas stewart traill atentie mare aici ca DELPHINUS MELAS apoi denumirea s-a schimbat in globicephala melas tocmai pt a fi in concordanta cu latina sau greaca veche cum vor unii sa spuna ,voi spune in continuare exact cum este pe wikipedia-since 1986,the specific name of the long-finned pilot whale was changed to its original form melas deci rezulta ca ce am spus eu este denumirea biologica,asta daca ceva nu s-a schimbat din 1986,in cazul in care ceva s-a schimbat te rog sa ma indrumi spe un link,eu am citit pe wikipedia

  • Schimbarea unei denumiri nu se face din sesnin si ceea ce un singur specialist a stabilit acum 200 de ani putea foarte bine sa fi fost gresit. In orice caz, un lucru este sigur. Balenele pilot sunt o specie de cetacee (se numesc de fapt „balene cu dinti”). Iar daca am fi atat de rigurosi cum vrei tu sa fii in cazul asta atunci ar trebui sa denumim si orca drept „delfinul ucigas” si nu „balena ucigasa”. Nu crezi?

   Uite ce spun astilalti aici: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/460640/pilot-whale Nunai ca un simplu exemplu.

   Globicephala melas este denumirea in latina. Globicephala inseamna „cu cap rotund” iar melas „negru”. Tot nu vad delfin in denumirea aceasta.

   Mai mult de atat chiar nu mai ce sa adaug.

 57. Mocanu Marius-Cristian

  am cautat pe lista rosie a speciiilor amenintate iar globicephala melas este numele subliniat si de drept pe cand long-finned pilot whales este pus in paranteza

 58. Mocanu Marius-Cristian

  kaninusferoingus se pare ca ai dreptate fara sa crezi ca ai dreptate ,pe lista rosie a speciilor amenintate daca vei scrie in romana delfinul pilot-nu vei gasi nici un rezultat dar daca vei scrie in franceza dauphine pilote ti se va afisa o pagina in engleza desigur despre balena pilot bineinteles probabil viceversa daca te afli in franta sau pe un site francez,iar daca tot suntem la capitolul melas care inseamna negru iar globicephala se refera la cap rezulta delfinul negru pt cei neinitiati in domeniu,am vazut ca ai cautat in vreo 8 limbi,te rog sa cauti si in franceza si in limbile care au o influenta sau radacina franceza-cred ca iti vei schimba opinia,acum vad ca aveam dreptate in comentariul in care am spus ca in unele limbi este preferata denumirea de balena pilot sau cum este in franceza delfinul pilot,fiecare este liber sa foloseasca ce denumire vrea dar din acest punct de vedere se pot crea confuzii sa zicem daca unii vor spune balena iar altii delfin -aici intervine latina cu o denumire comuna si standard GLOBICEPHALA MELAS,se pare ca in franta este preferat mai mult termenul pt delfin pilot deoarece pe situl lista rosie nu imi afiseaza nimic la termenul balena pilot scris in franceza

  • Ei bine, nu am cautat. Vorbesc feroeza si daneza, asta ma face automat sa inteleg norvegiana, suedeza si islandeza din cauza similaritatilor. Termenii ii cunosc bine, pentru ca am mai avut discutii pe tema asta.

   Singura limba care are denumirea de „delfin pilot” este franceza. Ar trebui ca asta sa demonstreze ceva? Ii face pe francezi specialistii absoluti? Nu inteleg.

   Biologii le clasifica clar : „toothed whales belonging to the delphinae family”. Daca tu vrei sa le consideri delfini foarte bine. Eu am dreptul sa le consider altceva.

 59. Mocanu Marius-Cristian

  am vrut doar sa subliniez preferinta unora pt anumiti termeni doar atat la fel cum tu vrei sa le denumesti balene pe aceste mamifere -iar unii le vor denumi delfini acestea fiind denumiri populare si acceptate de mai toata lumea se pare dar strict vorbind sunt delfini,iar despre orca sau balena ucigasa -clasificata de linnaeus in 1758 sub denumirea de delphinus orca -orcinus fiin un monstru cred in mitologia greaca -probabil dimensiunile mari ale acestui delfin orca si numele ce face referinta la acel monstru mitologic dar si faptul ca in meniu sunt si rechini albi i-au adus aceasta denumire-daca unii tin neaparat probabil ca pot denumi orca =delfinul ucigas avand in vedere argumentele expuse de mine.Sa inteleg ca tu consideri globicephala melas balene ci nu delfini vorbind din punct de vedere tehnic,sau cum consideri aceste mamifere?

 60. Mocanu Marius-Cristian

  ceea ce vreau sa fac -este faptul de a informa pe ceilalti despre aceste mamifere in legatura cu faptul ca aceste mamifere sunt delfini de fapt,fapt necontestat de catre cercetatori avand in vedere originea numelui dar si situarea lor in familia delfinilor,sper ca cei ce vor citi pe acest site imi vor da dreptate,,ce vreau sa subliniez este faptul ca nu ne aflam in competitie ,poate aceea de a informa pe ceilalti,acum ca acest aspect este incheiat ,ramane de vazut cel de-al doilea aspect si anume daca uciderea acestor delfini este legala ,morala ,etica,am vazut multe argumente pro si contra -chiar ma gandesc sa vizitez insulele feroe probabil adevarul este undeva la mijloc,chiar stau si ma gandesc cum as putea vizita insulele feroe-desi am o situatie dificila acum.

 61. Mocanu Marius-Cristian

  sper ca nu ai prins ura pe francezi,am studiat cam 10 ani franceza dar tot nu am inteles mare lucru ,in schimb engleza -alta poveste,daca am inteles bine esti originara din ro-de unde mai exact daca nu te superi,incerc sa inteleg mai bine oamenii pt asta am nevoie de mai multe detalii

  • Nu urasc pe nimeni, doamne fereste. Iar franceza chiar imi place desi nu am studiat-o. Tata a vorbit-o candva fluent. La limbi straine m-am priceput cel mai bine in anii de liceu, dar asta a fost acum o vesnicie. Cat despre engleza, am o diploma de Proficency de la Cambridge (nu o spun ca sa ma dau rotunda, cum mi-a zis-o unul, ci ca sa explic de ce imi place atat de mult ca limba)

   Nu ma supar, de aceea am si scris atunci articolul asta pentru ca sunt o gramada de prostii vehiculate si asa zise informatii care mai de care mai fantasmagorice.

   Din Ploiesti.

 62. *

  Ma bucur ori de cate ori oamenii nu se lasa manipulati , cerceteaza si reusesc sa anuleze spiritul de turma si fiecare o face in felul sau. Multumesc pentru articol si asta pentru ca atunci cand am primit si eu mailul cu pricina cu 2 ani in urma mi-am zis ca trebuie sa ma informez si sa descopar daca lucrurile chiar asa se intampla. Pentru ca parea neverosimil. Multumesc inca odata ca am primit raspunsul pe tava.

 63. Traducere ieftina

  http://kaninoffaroe.wordpress.com/2010/10/24/when-the-whales-become-dolphins-the-myth-of-the-calderon-dolphins-mascre-from-denmark/

  cat de penibil esti sa iei cuvand cu cuvant si sa-l traduci, fara sa precizezi sursa ??? ai auzit de copyright , fmm ?

  • Penibil nu am cum sa fiu, cel mult penibila avand in vedere ca nu mi-am facut operatie de sex 😀 . Iar daca eu sunt penibila, tu in schimb nu stralucesti de prea multa inteligenta – pana si „adresa” de mail o sugereaza si nici nu te-ai gandit ca te da adresa de IP de gol, dragul meu co-orasean 🙂

   Inainte sa dai cu bata in balta si sa te apuci sa faci acuzatii ridicole, nu ti-ai pus problema ca blogul Kanin of Faroes este tot blogul meu, acela fiind varianta in engleza pentru cei care nu inteleg romana si vor sa discute subiectul? Nici macar similaritatea dintre numele blogurilor nu ti-a spus nimic?

 64. am primit odata pe Facebook un share. i-am dat si eu share, suparat. recunosc, am facut fara sa ma documentez.

  recent, am primit din nou (de vreo 3 ori) mesaje care tratau in acelasi mod subiectul. dar ceva nu imi placea. si am decis sa caut alte surse. a fost dificil (posibil nu am folosit cuvintele cheie corecte).

  intr-un final, am dat de pagina wiki:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Whaling_in_the_Faroe_Islands
  m-am uitat si la numarul anual de sacrificari de animale (care este diferit de al tau, nu stiu de ce).
  apoi am comparat cele maxim 1107 sacrificari ANUALE cu cele care sunt cu zecile de mii:
  http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/ins-sacrificarile-de-animale-si-pasari-si-productia-de-carne-in-luna-august-2012-12566.html
  LUNAR. nu vad de ce o balena pilot (sper ca e termenul corect) este mai valoroasa decat niste porci, vaci etc sacrificate in Romania.

  nu am gasit alte articole care sa trateze acest subiect, din acest punct de vedere, de aceea
  multumesc pentru efortul facut (deja imi schimbasem parerea privitor la subiect, acum sunt de acord cu tine), pentru calm, claritate, obiectivitate, atentie la detalii. (si rabdare cu trolii care se iau de amanunte :P)

  voi recomanda acest articol celor care mai dau share fara sa se documenteze privitor la acest subiect (eu voi continua sa dau share altor subiecte -sac- fara sa ma documentez. eh, sunt lenes)

  o zi frumoasa 🙂

  • Multumesc pentru comentariu si pentru apreciere. Asta era ideea din spatele articolului.

   Stiu ca e scris putin cam inflacarat, asta sunt eu, dar sper ca cine este interesat este in stare sa traga concluziile necesare. O sa il mai ajustez pe ici pe colo, au trecut ceva ani de cand l-am compus si, intre timp, am mai invatat cate ceva.

 65. Ion

  Draga mea inteleg ca esti subiectiva in ceea ce priveste barbatii din Danemarca. Asta nu inseamna ca ceea ce se intampla acolo este de ignorat sau de acceptat!

  In primul rand daca este vorba de traditie, nivelul macelului ca si impact vizual nu este justificat:

  1 -in trecut nu se foloseau barci cu motor respectiv numarul balenelor sacrificate era mult mai mic/vanatoare, plus ca exista o motivatie si o justificare clara= vanatoarea era pt existenta

  2 -astazi acei „domni” pot trai si fara carne vanata personal, dar acest element traditional in loc sa evolueze spre ceva simbolic(adaptat nivelului actual de „evolutie” umana) s-a intamplat fix invers se utilizeaza tehnologie moderna (ceea ce creste nr de balene/vanatoare) pt placere si nu pentru existenta!

  3 -nu ma incanta cu nimic faptul ca nu se numesc delfini, este o falsa problema

  Nordicii este posibil sa pastreze un comportament ceva mai agresiv de la inaintasii lor.

  • Ok, in primul si primul rand as aprecia mai putina ironie si mai multa logica, dragul meu.

   Aici nu vorbim despre Danemarca, ci despre insulele Feroe. Mare diferenta. Danemarca e la peste 1000 de km distanta. ALta tara, alti oameni, alta limba, alt mod de viata. Cat despre „subiectivitatea” mea in ceea ce ii priveste pe barbatii danezi … bati campii, pur si simplu.

   Nu ai prea mult habar despre nordici. Traiesc intr-o tara in care agresivitatea nu este tolerata sub nicio forma. Mai mult, criminalitatea este aproape zero. Doua crime la 25 de ani distanta. Una comisa de un groenlandez, apropo, cea de a doua de un sarb (doi „nordici” intr-adevar :/ ). Unde politia se ocupa mai degraba cu alergatul pustilor care nu au numere de inregistrare la scutere sau cu potolirea unui betiv mai recalcitrant. Ai o imagine complet deformata, mai ales din partea unui locuitor al unei tari unde se intampla nu stiu cate crime intr-o singura zi si in care oamenii sar la bataie pe strada sau in autobuze fara prea mult motiv.

   Ma amuza insa cat de categoric esti in ceea ce ii priveste. Cam ce cunosti concret despre insulele Feroe? In afara de faptul ca omoara niste balene pe care unii le considera „vaca sfanta” a Europei? Cam ce stii despre modul in care le omorau in trecut si cate erau vanate si cum se vaneaza acum?

   Si zici ca in trecut numarul balenelor sacrificate era mult mai mic in trecut. Ia sa vedem niste mici statistici (oamenii astia documenteaza tot, inclusiv chestia asta):

   6. oktober 1940 Sandur – 1.200 (balene)
   20. oktober 1879 Vestmanna – 900
   22. november 1872 Klaksvík – 856
   20. oktober 1938 Hvalba – 854
   27. juli 1852 Klaksvík – 852
   11. juni 1931 Klaksvík – 820
   7. juli 1939 Klaksvík – 800
   9. august 1899 Miðvágur – 726
   18. apríl 1932 Hvalvík – 675
   16. august 1898 Klaksvík – 661

   Retine! Fiecare data are trecuta langa ea numarul de balene omorate intr-o singura zi, intr-un singur loc.

   Si acum hai sa vedem pe ani:

   1. 1941 – 4.448 (balene)
   2. 1984 – 3.362
   3. 1985 – 3.142
   4. 1986 – 2.973
   5. 1988 – 2.853
   6. 1843 – 2.835
   7. 1981 – 2.775
   8. 1987 19 1847 2.675
   9. 1961 18 1982 2.652
   10. 1968 18 1958 2.619

   Ca fapt divers, in 2008 numarul de balene vanate a fost 0, 2009 in jur de 310, anul trecut au fost ceva mai multe, in jur de 1400. Intr-un an intreg. Compara cu datele de mai sus. Faptul ca folosesc barci cu motor nu face ca numarul de balene sa fie mai mare, face ca vanatoarea sa se desfasoare mai rapid si sa fie mai putina cruda decat obisnuia sa fie in trecut. Diferenta este ca atunci nu existau metode sa fie filmate si difuzate in toata lumea, cum se intampla in prezent, ca sa poata si nea Zgabearta de la antipozi sa faca pe sesteptu’ in ceea ce priveste o tara in care nu ii va calca piciorul vreodata. Nu mai vorbesc despre cum le vanau atunci si cum se desfasoara acum.

   Ce este de neacceptat? Ca unii mananca balene, pasari marine sau iepuri salbatici, iar altii porci si gaini? Sau faptul ca vezi cum sunt omorate, spre deosebire de Romania unde te duci fromos la Carrefore si cumperi carnita pentru grill? Sa vorbim putin despre cum hacuieste taranul roman guitatorul din dotare de Craciun? Pentru ca in definitiv, e animalul lui si poate sa faca ce vrea mama lui cu el? Sau pentru ca se intampla, oarecum discret, in batatura, asta face iarasi ca totul sa fie ok? Ceea ce nu stim, nu ne afecteaza, nu?! Asta se cheama ipocrizie, pur si simplu.

   Si hai sa fim seriosi si sa discutam practic. Ce ai face daca ai avea de ales intre un kilogram de carne care costa 80 lei si cateva kilograme de carne care nu te costa nimic? Sa nu imi spui ca ai alege kilogramul de la magazin, asta chiar nu sunt dispusa sa cred.

 66. Am citit cu interes expunerea dvs şi pot spune că acum sunt lămurit. Am înţeles (târziu) că aparţinătorii unei specii din familia Delphinidae, nu sunt delfini ci balene deghizate în delfini (la fel am înţeles că nici oamenii nu sunt toţi oameni, unii sunt feroezi sau japonezi din Taiji). De asemenea sunt chiar îngrijorat pentru biata comunitate neînţeleasă din Insulele Feroe, care înfruntă oprobiul unei lumi întregi, pentru o bucăţică de cărniţă cu care să-şi ducă zilele de pe azi pe mâine. Totuşi, pentru a expune un întreg adevăr în apărarea tradiţiilor unor comunităţi, cred că se impune să explicaţi tuturor, cum ar trebui să respectăm şi obiceiurile indigenilor din Papua Noua Guinee, care practică canibalismul încă din vremurile preistorice (Ştiţi cât de mult costă un kg de carne în Papua?). Vă sugerez să întreprindeţi o călătorie de documentare în mijlocul acestora şi sper să se mai găsească încă câţiva tradiţionalişti, care să aprecieze bunul dvs gust şi justeţea opiniilor pe care ni le împărtăşiţi.

  • Oh, multumesc din suflet pentru ironiile finute si gratuite, dar nu ai inteles nimic si faci comparatii imbecile.

   In mod normal as fi sters fara prea multe ezitari comentarii de genul asta, dar pentru ca ma amuza aroganta prosteasca si inversunarea unora care sunt mai interesati de ce se intampla la capatul lumii, intr-o tara despre care nu stiu absolut nimic, decat pe propria lor tarla, am sa il las.

   Apropo, data viitoare daca esti interesat cu adevarat de o discutie pe tema asta, poate inveti mai intai sa nu mai tratezi oameni pe care nu ii cunosti de sus fara motiv. Dupa care putem sa discutam normal daca INTR-ADEVAR s-au terminat problemele din Romania si simti nevoia sa treci la cele din alte tari.

 67. Interesant! Parca a mai indulcit putin amarul, e bine de stiut, oricum. Ma bucur ca am dat peste randurile dumneavoastra, chiar va multumesc. In ce ma priveste, orice ucidere mi se pare o barbarie, mai ales in masa. Asocierea cu o macelarie in aer liber m-a dus cu gandul la practica noastra de a alege mieii vii pentru a fi taiati pe loc, ceea ce ma oripileaza oricum. Inteleg ca este vorba doar despre pescuit, intr-o maniera aparte, nu despre un macel distractiv si ca nu sunt delfini. Cred ca este de apreciat ca v-ati aplecat cateva ore asupra acestui subiect sensibil. 🙂

  • Eu ma bucur ca ati avut rabdare sa cititi toata polologhia mea, inseamna ca nu mi-am pierdut timpul degeaba.

   Iubesc mult insulitele astea, au un farmec aparte si ma supara cand devin tinta unor atacuri prostesti si neinformate. Nu zic ca postarea mea este adevarul absolut, dar am facut-o pentru ca oamenii trebuie sa cunoasca partea cealalta a medaliei, nu?!

   Nici mie nu imi place sa ma gandesc ca un purcel sau un miel sau chiar si un peste, dar atata vreme cat continui sa mananc carne trebuie sa accept ca asta e o parte din procesul respectiv.

   Multumesc frumos de comentariu, o seara buna va doresc!

   • Chiar dacă nu este adevărul absolut, este o informaţie pertinentă venită din sursă directă. Mai mult, în limba română, ceea ce este de apreciat. Iar faptul că aţi dedicat timp acestor rânduri pentru a lămuri lucrurile este, de asemenea, de apreciat. Nu cunosc insuliţele, dar ştiu că ce este iubit merită luarea de poziţie, chiar dacă uneori pare inutil. Aţi făcut ce aţi considerat că puteţi face. Felicitări. În ce mă priveşte, a folosit. Cu siguranţă nu sunt singura. O seară frumosă şi multe clipe frumoase în locurile dragi!

 68. Marius

  Oricum ar fi din perspectiva „umana” suntem demult in varful lantului trofic si nu ar mai fi nevoie sa ucidem barbar balene. Dar oameni suntem si ne place. Sper ca si feroezii sa ajunga masa calda sau supa de resurse a cuiva, care sa formuleze aceeasi scuza. De asta n-am ridicat nici o spranceana la Fukusima japoneza si ma bucur cand pilda atomica este explicata ca final al marelui razboi japonez cu restul lumii. Pur si simplu unele popoare ale lumii acesteia mici isi merita soarta. Si sper sa aibe crunta, in aceeasi termeni umani! :))

  • Iar eu, personal, sper sa te ineci cu prima friptura de purcelus ucis „nebarbar” in batatura sau in „umanele” abatoare ale patriei.

   Numai o persoana goala sufleteste si lipsita de orice valori umane poate sa se bucure de raul altora… dar atata pot unii, atata fac!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s